Verkiezingen

Oproepingsbrief

Voor de verkiezingen van 9 juni 2024 ben je als Belg vanaf 16 jaar verplicht om te stemmen. Elke Belg die stemgerechtigd is staat ingeschreven op de kiezerslijst en ontvangt een oproepingsbrief, ten laatste 15 dagen voor de verkiezingen. Die brief breng je mee naar het stembureau, en bevat de volgende info:

  • het adres van het stemlokaal waar je moet stemmen
  • wat je allemaal moet meebrengen.

Nadat je jouw stem hebt uitgebracht krijg je de oproepingsbrief afgestempeld terug.

Duplicaat oproepingsbrief

Elke Ieperling  (+16) is verplicht om naar het stemhokje te gaan op zondag 9 juni. Op je oproepingsbrief vind je meer info over de locatie waar je moet gaan stemmen. Deze valt deze week in je brievenbus.

Donderdag 30/05 nog niets ontvangen? Vraag een duplicaat aan op de dienst Leven. Dit kan op afspraak tot en met zaterdag 8 juni bij de dienst Leven én uitzonderlijk op zondag 9 juni van 8 tot 14 uur bij de snelbalie. 
Maak een afspraak 

Stemmen als niet-Belg

Ben je een EU-onderdaan en wil je deelnemen aan de verkiezingen? Dan moet je je eerst laten inschrijven op de kiezerslijsten. In de maanden voorafgaand aan de verkiezingen vind je hier een formulier om je te laten inschrijven.

Na inschrijving ben je verplicht om te gaan stemmen.
Lees meer over je inschrijven als buitenlandse kiezer

Stemmen bij volmacht

Als je op de verkiezingsdag niet zelf kunt gaan stemmen, kun je in bepaalde situaties een volmacht geven. Dan machtig je een andere kiezer om in jouw plaats te stemmen.