Musea

In Ieper valt er heel wat te beleven. De toeristische dienst helpt je graag verder bij je bezoek aan de stad. Je vindt er onder andere informatie over de verschillende stedelijke musea: In Flanders Fields Museum, Yper Museum en Hotel-Museum Arthur Merghelynck. Deze musea zijn gratis voor Ieperlingen. 

 
Het Yper Museum brengt je elf eeuwen Ieper en Westhoek. Je ontdekt er een unieke collectie insignes, kaarten, archeologische vondsten, munten, kant- en handwerk en nog zoveel meer. Kinderen kunnen letterlijk middenin het middeleeuwse Ieper plaatsnemen dankzij de reuzegrote maquette van de stad. De armband met kattenpoot maakt van je bezoek aan het Yper Museum een persoonlijke en speelse belevenis.
 
 
 
100 jaar geleden was de streek rond Ieper het decor van een van de meest verwoestende conflicten uit de geschiedenis. Nu ook de laatste getuigen gestorven zijn, is het In Flanders Fields meer dan ooit de poort naar de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen.
Het In Flanders Fields Museum confronteert de bezoeker met de gevolgen van den Grooten Oorlog. Het confronteert oud en jong met leven en dood in de Ieperse frontstreek.
 
De tentoonstelling met pakkende videoprojecties, unieke geluidsfragmenten en de meest moderne multimediatoepassingen dompelt je onder in het leven aan het front. Elke bezoeker krijgt ook een poppy-armband waarmee hij vier persoonlijke verhalen van ‘de kleine man' uit de Grooten Oorlog kan ontdekken. Door in te loggen kun je in contact komen met je evenmens in de oorlog een eeuw geleden.
 
 
 
Het Merghelynckmuseum is  terug te bezoeken na een jarenlange grondige restauratie.
Dit herenhuis is een perfecte reconstructie van het gebouw uit 1774. In prachtig aangeklede salons en boudoirs zie je originele Franse stijlmeubelen, schilderijen en zilverwerk, gered uit de branden van de Eerste Wereldoorlog. Er is ook een unieke collectie Chinees en Japans porselein. De gids vertelt hier op een schitterende en ludieke manier over het wel en wee van de familie Merghelynck. Het buitenbeentje onder de musea!
 

Contactpersonen