Update wateroverlast Ieper - 17 november

17 november 2023

De nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 november bracht geen bijkomende noemenswaardige problemen. Maar het blijft bang afwachten wat de komende dagen brengen.  Het KMI voorspelt vanaf vrijdagnacht en voor zaterdag een nieuwe regenzone die over ons land trekt. Er is sprake van lange periodes van regen met op sommige plaatsen tot 15 liter of meer per m². En het zou helaas opnieuw het westen van het land zijn die de grootste neerslaghoeveelheden zal te slikken krijgen. En ook voor volgende week blijven de voorspellingen vrij wisselvallig.

De op het terrein aanwezige pompcapaciteit wordt nog voortdurend geoptimaliseerd.  Waar nodig worden pompen verplaatst zodat hun inzet nog efficiënter kan. Het blijft een continu zoeken naar het juiste evenwicht tussen aan- en afvoer om de pompen op de meest optimale manier te kunnen inzetten. Dat is de reden waarom bvb. pompen soms uitgezet worden.

Ook de productie van zandzakken verloopt op kruissnelheid. Er zijn nog steeds vier lijnen actief waar de zandzakken gemaakt worden waardoor de voorraad op peil blijft.

De hulpdiensten ontvangen zeer veel aanbiedingen van de bevolking om te helpen, bijvoorbeeld bij het vullen of leggen van zandzakken. Dit wordt sterk gewaardeerd maar op dit ogenblik krijgen zij voldoende ondersteuning van collega’s uit niet-getroffen regio’s. De gouverneur benadrukt dat burgers nog het meest kunnen helpen door voor elkaar te zorgen en in de eigen omgeving na te gaan waar een handje kan toegestoken worden.

Deze voormiddag brengen Zijne Majesteit de Koning Filip en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden  samen met de gouverneur een bezoek aan het geïmpacteerde gebied.  Zij willen hiermee zowel de getroffen bewoners als alle ingezette hulpverleners een hart onder de riem steken.

Op dit ogenblik zijn de belangrijkste telefoonnummers  nog steeds:

  • 1722.be of 1722  voor niet-dringende brandweerhulp en om zandzakken aan te vragen (niet af te halen!)
  • 112  voor  levensbedreigende situaties
  • 0800 14 689 – het informatienummer voor algemene vragen over de wateroverlast (zoals wat kan je zelf doen, waar kan ik zandzakken verkrijgen, …).  Dit nummer is nog tem zondag 18/11 actief van 8u tot 22u.

 

VOOR MEER OFFICIELE INFORMATIE OVER DE CRISIS:

•        X: @crisisWVL  - @provinciewvl  #wateroverlast #westhoek
•        Facebook: noodplanning West-Vlaanderen – Provincie West-Vlaanderen – brandweer Westhoek
•        Website: Wateroverlast - IJzerbekken - Brandweer Westhoek - www.west-vlaanderen.be/crisiswvl
•        specifieke info per gemeente: de eigen gemeentekanalen