Toelating vuurwerk of vreugdeschoten

Maak een afspraak

In Ieper is het verboden om zonder voorafgaandelijke toelating vuurwerk/vreugdeschoten af te steken op openbare weg of op privaat domein. Enkel op 31 december vanaf 23u30 tot 1 januari 01u00 van elk jaar kan dit zonder toelating.

Opgelet: vuurwerk en vreugdeschoten houden altijd een risico in; hou het veilig en lees de tips in de link onderaan.

Diervriendelijk vuurwerk
 
Voor het welzijn van onze dieren wordt vuurwerk best niet of zo weinig mogelijk gebruikt. Het veroorzaakt stress en elk jaar zijn er dieren die uit schrik weglopen of ontsnappen uit de weide. Het beste is dus om geen vuurwerk af te steken. Maar als je dat toch van plan bent, of je hebt er weet van dat jouw buurtbewoners dit van plan zijn, kan je alsnog jouw voorzorgen nemen met volgende tips:
 
- Laat jouw hond op 31 december best uitsluitend aangelijnd uit vóór het vuurwerk is losgebarsten.
- Hou liefst alle huisdieren binnen van zodra het donker wordt en zet tv of radio aan om het ergste lawaai te dempen.
- Hou weidedieren, zoals paarden, ezels, pony's en runderen op stal.
- Steek geen vuurwerk af in de onmiddellijke omgeving van een dier.
- Verwittig buren en de landbouwers uit de omgeving, zodat ze de nodige maatregelen kunnen nemen.
- Wil je toch per se vuurwerk afsteken, weet dan dat er diervriendelijk vuurwerk bestaat. Dit maakt tot 60% minder lawaai. 
 
We willen zeker de nadruk leggen op het feit dat het diervriendelijk vuurwerk geluids'arm' is en niet geluids'loos'. Er zullen nog steeds knallen waar te nemen zijn, maar minder luid dan bij traditioneel vuurwerk. De knallen worden tot +/- 30 decibel gereduceerd. Veel dieren hebben een veel beter gehoor dan de mens. Dus voor de mens zal het verschil niet extreem hoorbaar zijn, maar voor honden bijvoorbeeld wel.
 
Wensballonnen
 
Het oplaten van wensballonnen is in Ieper in principe verboden.
 

Voorwaarden

Na het verkrijgen van de toestemming moet de aanvrager de buurtbewoners op de hoogte brengen en instaan voor het nemen van de nodige veiligheidsmaatregelen.

Het gebruik van ontploffend feestvuurwerk/vreugdeschoten is enkel toegestaan buiten de bebouwde kom en tot uiterlijk 22u00.

Procedure

De toelating dient minstens vijf werkdagen voor de activiteit aangevraagd.

Meebrengen

- Datum, uur en adres exacte locatie van de activiteit

Maak een afspraak

Contactinformatie