Steriliseer of castreer je kat en voorkom dierenleed

10 juni 2024

Wist je dat sinds 1 april 2018 alle katten vanaf 1 kg en vóór de leeftijd van 5 maanden gecastreerd of gesteriliseerd moeten worden? Bovendien is het chippen en registreren van je kat verplicht sinds 1 november 2017. Stad Ieper zet zich samen met het asiel actief in om de zwerfkattenpopulatie in te dijken door verschillende stappen te ondernemen:

  • Als de zwerfkat TAM blijkt te zijn
    Dan wordt de kat ter adoptie aangeboden in het asiel. Hier wordt de kat gecastreerd of gesteriliseerd en wordt er een chip ingebracht. 

  • Als de zwerfkat WILD blijkt te zijn
    Dan wordt de kat gesteriliseerd of gecastreerd en krijgt het een knip in het rechteroor waardoor de behandelde zwerfkat gemakkelijk herkenbaar is. Daarna wordt deze teruggeplaatst in zijn of haar vaste omgeving. Wist je overigens dat op bepaalde en door de stad gekende plaatsen enkele vrijwilligers het welzijn van de zwerfkatten opvolgen? 

  • Als de zwerfkat ONGENEESLIJK ZIEK blijkt te zijn
    Dan wordt er besloten het dier te euthanaseren. 

Waarom steriliseren of castreren? 
Je kat steriliseren of castreren doe je om ongewenste nesten te voorkomen, kans op ziektes als melkklierkanker te verkleinen en geluidsoverlast van katers te verminderen. 

Gouden tip: Zet de identificatiegegevens van jouw viervoeter openbaar via https://online.catid.be zodat jij als baasje eenvoudiger terug te vinden bent wanneer je kat verloren loopt. 

Heb je weet van zwerfkatten in de buurt? Contacteer de Groendienst via een melding op www.ieper.be/meldingen of mail naar groendienst@ieper.be of bel naar 057 239 530. 

Wil je een asielkat een warm nest geven? Contacteer het dierenasiel Ieper via 057 219 100 of mail naar kat@dierenasielieper.be. Meer info vind je op www.dierenasielieper.be