Welke voorafgaande wilsverklaringen bestaan er en waar kan ik deze laten registreren?
Welke voorafgaande wilsverklaringen bestaan er en waar kan ik deze laten registreren?
Er bestaan in België vijf wilsverklaringen die men vooraf kan opstellen. Zo kunnen artsen en zorgverleners later met je wil rekening houden, wanneer je zich niet langer zelf kan uitdrukken. Drie van deze wilsverklaringen kunnen geregistreerd worden in de dienst Leven, namelijk de voorafgaande wilsverklaring euthanasie, de verklaring inzake de wijze van teraardebestelling en de verklaring voor orgaandonatie (orgaan, weefsel- en celdonatie).
1. Negatieve wilsverklaring
Iedere patiënt heeft het recht om een bepaalde medische handeling of onderzoek te weigeren.
In een negatieve wilsverklaring kan je bepalen wat je niet meer wilt ondergaan wanneer je dit zelf niet meer kunt vertellen (bijvoorbeeld door dementie, coma,…). Het kan hier gaan om het weigeren van kunstmatig toedienen van voeding en vocht, reanimatie, antibiotica,...
Maak de negatieve wilsverklaring op in de aanwezigheid van een arts, zodat er geen discussie is over de wilsbekwaamheid. Bewaar een exemplaar zelf en bezorg een exemplaar aan je behandelende (huis)arts voor in je patiëntendossier.
Je kan ook een vertrouwenspersoon aanduiden die voor je rechten opkomt, als je het zelf niet meer kan. Bezorg deze ook een exemplaar.
De wilsverklaring blijft onbeperkt geldig, tenzij je deze herroept.
De inhoud van de negatieve wilsverklaring is wettelijk afdwingbaar. Met andere woorden: de artsen moeten hiermee rekening houden.
Het formulier voor deze verklaring kan je via volgende link downloaden: LEIF, kies daarna voor 'Voorafgaande zorgplanning, Negatieve wilsverklaring'.
2. Wilsverklaring euthanasie
De wilsverklaring euthanasie kan je opstellen als je euthanasie wenst in het geval je in een onomkeerbare comateuze toestand terechtkomt. Hieronder vind je enkele voorwaarden/richtlijnen betreffende de wilsverklaring euthanasie:
- De wilsverklaring euthanasie geldt enkel bij een onomkeerbare coma en dit moet door een arts bepaald worden.
- De wilsverklaring euthanasie moet verplicht in aanwezigheid van twee meerderjarige getuigen worden opgesteld. Minstens één van die getuigen mag geen erfgenaam of materieel belang hebben bij je overlijden.
- De wilsverklaring euthanasie gedateerd vanaf 2 april 2020 blijft onbeperkt geldig, maar de wilsverklaring die voor deze datum is opgesteld blijft slechts geldig voor de periode van 5 jaar. Door deze te hernieuwen of herzien, kan je deze ook omzetten naar onbeperkte duur.
- De wilsverklaring euthanasie kan op ieder moment worden herzien of ingetrokken.
- De wilsverklaring moet gedateerd en ondertekend worden door degene die de verklaring aflegt, door de getuigen en indien die er zijn door de aangeduide vertrouwensperso(o)n(e)n.
- Men kan één of meerdere vertrouwenspersonen aanduiden die de behandelende arts op de hoogte brengt van de wil van de patiënt.
Het formulier voor deze verklaring kan je via volgende link downloaden: LEIF, kies daarna voor 'Voorafgaande zorgplanning, Wilsverklaring euthanasie'. Je kan het ook verkrijgen bij je apotheek en laten registreren in de dienst Leven. Je moet zich hiervoor persoonlijk aanmelden, dit kan niet door iemand anders gedaan worden.
Op de LEIF zitdag kan je terecht om vragen te stellen en je wegwijs te maken in de verschillende documenten. Dit gaat door elke laatste donderdag van de maand op afspraak.
3. Verklaring inzake de wijze van teraardebestelling
Met deze verklaring kan je de keuze voor je uitvaart officieel bekendmaken en volgende regelingen treffen:
- Of je begraven of gecremeerd wenst te worden
- Het ritueel van de uitvaartplechtigheid
Bij elk overlijden wordt nagegaan of er een laatste wilsbeschikking geregistreerd werd. Als dit het geval is, wordt er nagegaan of de nabestaanden de wens van de overledene respecteren.
4. Verklaring voor orgaandonatie
Als je in het bevolkingsregister bent ingeschreven, dan ben je automatisch een potentiële orgaandonor. Een uitdrukkelijke toestemming is dus niet nodig. Indien je zeker wenst te zijn dat familieleden zich hiertegen niet verzetten en een wegname verhinderen na je dood, dan dien je dit te laten registreren. Wens je geen organen af te staan na je dood, dan dient dit ook geregistreerd te worden.
Vanaf 1 juli 2020 zijn de keuzemogelijkheden veel ruimer dan 'voor of tegen'. Je zal voortaan vier beslissingen met betrekking tot de donatie van menselijk lichaamsmateriaal na overlijden kunnen vastleggen. Zo zal je kunnen aanduiden of je wel dan niet instemt met orgaan-, weefsel- of celdonatie voor wetenschappelijk onderzoek of ontwikkeling van nieuwe behandelingen.
Deze verklaring kan op ieder moment herzien worden. Het formulier voor deze verklaring kan je via volgende link downloaden: LEIF, kies daarna voor 'Voorafgaande zorgplanning, Verklaring van orgaandonatie'.
Je kan je wilsverklaring laten registreren bij de huisarts, online via www.mijngezondheid.be of via het thuisloket op de website van de stad. Wens je langs te komen in het stadhuis voor de registratie dan moet je een afspraak maken bij de dienst Leven. Je moet hiervoor zelf langskomen, dit kan niet gedaan worden door iemand anders.
5. Testament betreffende de lichaamsschenking aan de wetenschap
Hiervoor kan je contact opnemen met een medische faculteit naar keuze. Zij informeren je verder hoe je kan overgaan tot schenking van het lichaam aan de wetenschap. Er zal een handgeschreven document (een testament) opgemaakt moeten worden.
Om je vragen te beantwoorden en wegwijs te maken in de verschillende documenten is er elke laatste donderdag van de maand een LEIFzitdag. Dit gaat door in het AC Auris van 9u tot 12u (op afspraak). Haal vóór je afspraak het LEIFplan bij je apotheek.
Voor de registratie van de documenten kan je terecht in de dienst Leven.
Maak je afspraak online, door te bellen naar het nummer 0800 9 8900 of aan de onthaalbalie van het stadhuis.
Heb je een afspraak, neem dan bij aankomst in de inkomhal een ticket om je aan te melden.
Contactinformatie
-
Leven
Ter Waarde 1
8900 Ieper- tel. 057 451 720
- leven@ieper.be
Openingsuren
- Vandaag gesloten
- Morgen open van 09:00 tot 12:30