Sint-Jozefsschool viert 200-jarig bestaan met erfgoedhalte

22 januari 2024

De Sint-Jozefsschool in Ieper bestaat in 2024 precies 200 jaar. Naar aanleiding van deze verjaardag blikt het Stadsarchief met een nieuwe erfgoedhalte terug op de geschiedenis van de school.

Nieuwe erfgoedhalte
Bij de ingang van de Sint-Jozefsschool langs de Meenseweg is een nieuwe erfgoedhalte onthuld. Deze tijdelijke en rondreizende openluchttentoonstelling zet de lokale geschiedenis in de kijker. Het Ieperse Stadsarchief vult de erfgoedhalte regelmatig met historische info in samenwerking met initiatiefnemer CO7. Deze keer is de Sint-Jozefsschool aan de beurt. Foto’s, documenten en krantenknipsels illustreren het 200-jarig bestaan van de school.   

Wezenschool
Vandaag telt de Sint-Jozefsschool zo’n 400 leerlingen en ruim 50 personeelsleden, maar twee eeuwen geleden begint alles met een wezenschool in een huis in de Bollingstraat, waar nu het Ieperse college is. Jonkvrouw Josephine Vandenpeereboom vangt er 33 weesmeisjes op met de steun van Emilie Iweins. In 1824 besloot de jonkvrouw een tweede school te openen voor de arme kinderen van de Sint-Jacobsparochie. Ook een derde school werd geopend voor burgermeisjes in de Sint-Jacobsstraat.Nieuwe locatie na WO1
De Eerste Wereldoorlog maakt abrupt een einde aan het rustige schoolse leven. De zusters vluchten samen met de weeskinderen de stad uit naar Frankrijk. Na de oorlog keren de zusters terug. Hun gebouwen langs de Sint-Jacobsstraat zijn platgebombardeerd en ze kiezen voor een nieuwe locatie langs de Meenseweg. Er komt ook een locatie bij in de Kalfvaart en in de wijk Potyze.

Heilige Sint-Jozef
Naast de schoolbanken is er in de Sint-Jozefsschool ruimte voor sport, spel en creativiteit. Elk jaar viert de school samen met woonzorgcentrum Huize Sint-Jozef het naamfeest van de heilige Sint-Jozef. Ook de driejaarlijkse schoolfeesten zijn een groot succes. De bloeiende en dynamische ouderraad en de vriendenkring ‘Jefs Moaten’ steken mee de handen uit de mouwen en ondersteunen de schoolwerking met allerhande activiteiten.  De erfgoedhalte is nog tot begin juni te zien aan de ingang van de school. De apotheose van het jubileumjaar volgt op 19 maart, het naamfeest van de patroonheilige Sint-Jozef. De school organiseert dan een hele week feestelijke activiteiten voor de leerlingen en de ouders. Als afsluiter is er op 23 maart een nostalgische reünie voor oud-leerlingen van de Sint-Jozefsschool.