Maak ruimte voor de hulpdiensten met de reddingsstrook

12 oktober 2020

Sinds 1 oktober 2020 moeten bestuurders bij filevorming opzijgaan en zo een reddingsstrook doen ontstaan.

Wat is een reddingsstrook?
Een reddingsstrook is een vrije ruimte op de weg die ervoor zorgt dat de hulpdiensten niet in de file moeten staan. Dat is verplicht op autosnelwegen, ringwegen en bepaalde gewestwegen (met meerdere rijstroken per rijrichting). De reddingsstrook zorgt voor een veilige doorgang.

Hoe vorm je een reddingsstrook?
Zoals altijd in het verkeer is het aan te raden te anticiperen. Bij sterk vertraagd verkeer kan de reddingsstrook al preventief gevormd worden.

Je vormt dus op voorhand een vrije ruimte of reddingsstrook. Dat doe je altijd, ook als er geen hulpdiensten in de buurt zijn. Voertuigen op de linkerrijstrook rijden zoveel mogelijk naar links. Al de rest wijkt zoveel mogelijk uit naar de rechterkant. De pechstrook of een gesloten spitsstrook blijft altijd vrij.

Ook voor motorrijders is de reddingsstrook een goede zaak. Zij mogen namelijk de vrije ruimte van de reddingsstrook gebruiken om de file voorbij te rijden. Ze doen dat met een zeer matige snelheid, maximum 20 km/u sneller dan de automobilisten.

Je kent het systeem van de reddingsstrook misschien al van in het buitenland. In andere landen (denk maar aan Duitsland, Luxemburg, of Zwitserland) bestaat de reddingsstrook al langer en werkt het systeem zeer goed.

Voor meer informatie kun je surfen naar wegenenverkeer.be

Hier vind je het Kijk Uit-filmpje over de reddingsstrook.

Contactinformatie