Nudging om zwerfvuilproblematiek aan te pakken

18 april 2024

Het hoeft al lang niet meer gezegd dat zwerfvuil voor velen een ergernis is. Het opruimen van zwerfvuil en sluikstort kost de maatschappij heel veel geld. Stad Ieper wil door middel van ‘nudging’ de problematiek op een ludieke manier in de kijker stellen en neemt hiervoor een kunstenares onder de arm.

Nudging
De vele sensibilisatiecampagnes rond netheid halen nog niet het gewenste effect. Nog steeds slingert zwerfvuil rond en wordt er gesluikstort. De netheidsploeg van de stad heeft zijn handen vol. Recent investeerde de stad in nieuwe grote vuilnisbakken. Het gericht plaatsen van deze vuilnisbakken - met een groter volume én geïntegreerde asbak - zorgde al voor een verbetering in het hart van de binnenstad. De bedoeling is om deze werkwijze gefaseerd uit te breiden. 

Streetart
Kunstwerken op het openbaar domein, waar de stad al langer fan van is, bleken een geschikte vorm om rond het afvalthema te gaan bijsturen. De stad vond een geschikte en enthousiaste partner hiervoor in kunstenares Sonja Mazereel (sonjAMAZEreel) uit Oost-Vleteren. Voor een viertal locaties in Ieper werkte zij een aantal voorstellen uit. Het uit haar brein ontsproten ‘Vuilnessy’ zal binnenkort een vuilbak aan het stationsplein opslokken, een klavier met delete-toets duidt al een vuilnisbak in de Eigenheerdstraat aan, voor het skatepark voorziet ze een varkentje met een lange vuilnisbakstaart en nabij het Astridpark komt er een trap met vallend af-val.

Alle kunstwerken zijn driedimensionaal uitgevoerd en zullen een attractie vormen voor passanten.  Vanuit de juiste ooghoek komt het kunstwerk tot leven. Interactie met voorbijgangers is absoluut toegestaan! Spring gerust zelf op het klavier, voeder Nessy met wat afval en maak een leuke foto.  Bewust of onbewust zal de link met de vuilbak en netheid worden gelegd.

Handhaving
De streetart zal gefaseerd uitgevoerd worden vanaf de maand april. Het gaat om tijdelijke kunstwerken die na enkele maanden opnieuw zullen verdwijnen. In eerste instantie is dit bedoeld als een ludiek-educatief project. De stad hoop uiteraard wel dat de onderliggende boodschap achterblijft. De oproep tot netheid is niet vrijblijvend. De stad zet immers ook nog steeds en blijvend in op handhaving. Sluikstorters riskeren een opruimkost en een GAS-boete.

Wie zelf een leuke foto maakt van/met deze kunstwerken mag dit overigens steeds bezorgen via communicatie@ieper.be.