Geboorteaangifte Jan Ypermanziekenhuis

Maak een afspraak

Aangiftes kunnen vanaf 26 mei opnieuw in het Jan Ypermanziekenhuis.

Afspraken kunnen enkel telefonisch op het nummer 0800 9 8900. Vermeld duidelijk dat het gaat om een afspraak in het Jan Ypermanziekenhuis.

Een geboorteaangifte is de registratie van de geboorte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de geboorteplaats van uw kind. Dit moet bij elke geboorte gebeuren, ten laatste 15 dagen na de bevalling.

De aangifte van je kind kan ook in het Jan Ypermanziekenhuis  op dinsdag- en vrijdagvoormiddag van 10 tot 12 uur, na het maken van een afspraak. Je hoeft hiervoor geen ticket te nemen aan de zuil in het ziekenhuis.

Procedure

De aangifte gebeurt door de moeder, de vader/meemoeder of beiden samen. De vader of meemoeder kan het kind enkel aangeven:

  • als hij of zij gehuwd is met de moeder
  • als hij of zij voor de geboorte het kind erkend heeft. Als de vader of meemoeder het kind nog niet heeft erkend, dan kan dit nog tijdens de aangifte. In dat geval moeten de moeder en de vader of meemoeder samen aanwezig zijn.

Na de dag van de bevalling hebt u 15 kalenderdagen om de geboorte aan te geven. Als de vijftiende dag na de bevalling een zaterdag, zondag of wettelijke feestdag is dan hebt u nog tijd tot de eerstvolgende werkdag.

U geeft uw kind aan ij de burgerlijke stand van de gemeente waar het kind geboren is. In sommige gemeenten is het ook mogelijk om de geboorteaangifte van uw kind in de kraamkliniek te doen.

Bij de aangifte ontvangt u een aantal geboortebewijzen. Verlies deze documenten niet want u kunt hiermee:

  • de kinderbijslag aanvragen
  • uw kind als persoon ten laste laten inschrijven bij uw ziekenfonds.

Meebrengen

Voor de aangifte neemt u volgende documenten mee:

  • uw identiteitskaart
  • het medisch geboorteattest
  • uw trouwboekje als u gehuwd bent met de moeder of de akte van erkenning als u het kind voor de geboorte erkend hebt

Bedrag

Het aangeven van een geboorte is gratis.

Regelgeving

Artikel 55 en 56 van het Burgerlijk Wetboek

Maak een afspraak