Fietsdiefstal

Tips om fietsdiefstal te voorkomen:

 • Laat je fiets labelen. Op die manier krijgt je fiets een uniek nummer (je rijksregisternummer). Labelen op zich biedt geen garantie tegen diefstal, maar als een gelabelde fiets wordt teruggevonden, kan die gemakkelijk worden terugbezorgd.
 • Gebruik een stevig slot om je fiets vast te leggen (kies bij voorkeur voor 2 verschillende sloten). Een ringslot in combinatie met een beugel- of kettingslot is een goede keuze. Vermijd cijfersloten.
 • Bevestig je fiets altijd aan een vast voorwerp, ook al laat je hem maar eventjes alleen staan. Bevestig de fiets met het kader, en (indien mogelijk) het voorwiel aan een vast voorwerp.
 • Fietsen die in een garage, op een binnenplaats of in een gemeenschappelijke ruimte staan, kunnen ook gestolen worden. Maak je fiets daarom ook binnen vast aan bijvoorbeeld een muuranker.
 • Laat niets achter in je fietstassen of op de bagagedrager. Verwijder alle toebehoren zoals fietspomp, fietscomputers, afneembare verlichting, drinkbus, …
 • Maak waar mogelijk gebruik van de fietsenstallingen. Bewaakte stallingen zijn de beste garantie tegen diefstal.
 • Slecht weinig mensen kunnen hun fiets goed beschrijven. Zorg daarom voor een goed ingevulde fietspas en neem een foto van je fiets. Als je fiets dan toch gestolen wordt, kan je je fiets duidelijk omschrijven.
 • Als je een tweedehandsfiets koopt, laat dan nakijken of de fiets niet als gestolen geregistreerd staat alvorens er je eigen rijksregisternummer op te laten zetten.
 • Fietsdieven en helers rekenen erop dat niemand iets tegen hen onderneemt. Meld het wanneer iemand een fietsslot kraakt of een fiets op straat tracht te verkopen.

 

Je fiets laten labelen kan als volgt:

Kom met je fiets naar één van de fietslabelacties georganiseerd door de stad:

 • Autoloze zondag 16 september, 13u-18u: fietslabelstand op de Grote Markt
 • Woensdag 26 september en woensdag 28 november, 12u30-16u: fietslabelen bij de Technische Dienst (Rijselsepoort 4) Let op: vooraf reserveren is noodzakelijk en kan via 057 239 520 of via feestmaterialen@ieper.be.

Of vraag je label aan via een mailtje naar preventie@ieper.be met vermelding van je rijksregisternummer, het aantal te labelen fietsen en je adresgegevens. Je ontvangt dan de labels, je fietsregistratiepas en een begeleidende brief via de post.

Fiets toch gestolen?

Doe bij diefstal steeds zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Met je ingevulde fietspas (en foto van de fiets) kan je een goede omschrijving van je fiets geven.

Aangifte kan je zowel bij het plaatselijk politiekantoor doen als via het internet. Het e-loket van de politie vind je op www.policeonweb.be.

Neem een kijkje op www.gevondenfietsen.be. Hier kan je op zoek gaan naar jouw gestolen fiets. Fietsen die onbeheerd worden teruggevonden, worden op de website geplaatst met een foto en hun belangrijkste kenmerken.

Als je rijksregisternummer op het kader van je fiets staat, neemt de politie onmiddellijk contact met je op wanneer zij jouw fiets onbeheerd hebben teruggevonden.


Contactinformatie