Opkomst exotische insecten
Ben jij onlangs de stuipen op het lijf gejaagd door een Aziatische hoornaar of tijgermug? We kunnen niet ontkennen dat we tegenwoordig meer en meer in aanraking komen met exotische insecten. Samen kunnen we hun schadelijke impact beperken aan de hand van gerichte bestrijding.
Aziatische hoornaar
Deze soort komt sedert 2018 voor in Ieper en de populatie is sindsdien explosief gegroeid. Ze veroorzaken heel wat ecologische en economische schade. Hoornaars voeden zich voornamelijk met wilde bijen, insecten en honingbijen, maar ook kunnen ze heel wat schade aan fruit berokkenen.
Recent werden er meer dan 100 lokvallen verspreid in Ieper in de hoop zoveel mogelijk koninginnen te vangen. In de zomer bouwt de soort grote nesten, net zoals in 2023 zullen deze nesten opgespoord en bestreden worden.
Hoe jij je steentje kan bijdragen:
Zie je veel Aziatische hoornaars in je buurt en/of kan je een nestlocatie detecteren? Neem een foto en meld deze via www.vespawatch.be. Losse waarnemingen kan je melden via www.waarnemingen.be.
Tijgermug
De tijgermug is tussen de 4 à 9 milimeter groot en dus kleiner dan de gewone huismug. Je kan de tijgermug herkennen aan de witte streep op haar achterhoofd en rug én de vijf witte strepen op haar achterpoten waarbij het laatste deeltje van de twee achterpoten volledig wit is. De tijgermug kan verschillende virussen overdragen die ziekten als dengue en zikakoorts veroorzaken. Momenteel veroorzaakt ze veel overlast, maar geen gevaar. De soort is nog niet waargenomen in Ieper, maar de soort breidt zich wel uit, aangezien enkele muggen de winter hebben overleefd.
Heb je een tijgermug gespot? Neem een foto en maak je melding via www.muggensurveillance.be.
Hoe kan jij helpen?
De tijgermug is goed aangepast aan de stedelijke omgeving en legt haar eitjes in voorwerpen met stilstaand water in de tuin of op het terras.
- Vermijd en giet stilstaand water weg
- Ververs het water voor vogels en huisdieren elke 5 dagen
- Zet lege bloempotten, schaaltjes, containers, emmers, speelgoed en kruiwagens binnen of onder een afdak of draai ze om
- Dek regenwatertonnen af met muggengaas
- Span zeilen op zodat er geen water op blijft staan
- Kuis dakgoten uit zodat er geen water in blijft staan
Belangrijk!
Vijvers, poelen, zwembaden of grotere volumes stilstaand water zijn geen ideale broedplaatsen voor de tijgermug en vormen dus geen probleem.