BOEBS

BOEBS: Blijf Op Eigen Benen Staan

Hieronder de thema’s waar we in Ieper rond hebben gewerkt sinds de opstart van het BOEBS-netwerk in 2016.

Bewegen = minder vallen

Door minstens 30 minuten per dag licht tot matig te bewegen neemt jouw fitheid en uithoudingsvermogen toe. Ga bijvoorbeeld een half uur per dag wandelen, joggen, zwemmen of fietsen. Begin met 5 tot 10 minuten per dag en bouw geleidelijk op tot 30 minuten per dag. Meer mag natuurlijk altijd, maar zorg ervoor dat je ook niet overdrijft.

De stappennorm van 18 tot 65 jaar is het zetten van 10 000 stappen per dag en vanaf 65 jaar is dit 8000 stappen per dag.

Waarom is dat zo belangrijk?

Meer beweging en wat krachtoefeningen zorgen voor betere spieren. Deze spieren zorgen ervoor dat je minder vlug valt of breuken oploopt bij een valpartij. 

Hoe fitter je bent hoe minder angst je ook hebt om te vallen. Beweging is ook goed om fit in je hoofd te blijven.

Tips:
  • Grijp elke kans tot beweging aan. Neem de trap, probeer zoveel mogelijk huishoudelijke taken zelf te doen.…
  • Neem eens een kijkje op de site van UiT in Vlaanderen. Hierin staan alle activiteiten, ook de sportactiviteiten of lessenreeksen in Groot-Ieper.
  • Hulpmiddelen zijn er om je mobiliteit te versterken zodat je nog op eigen benen een wandeling kan doen en een frisse neus kan halen. Er is geen reden om deze hulpmiddelen te vermijden uit schaamte.
  • Ben je onzeker om te bewegen? Kan je wat begeleiding gebruiken om wat conditie op te bouwen? Spreek hierover met je huisarts. De huisarts kan kinébehandelingen voorschrijven als er een verhoogd valrisico bestaat.
  • Familie, kennissen, thuishulp… moedig de oudere aan om te bewegen. Nodig je ouders, grootouders uit om te wandelen, samen boodschappen te doen. Je doet er hun gezondheid een groot plezier mee.
  • Obstakels in de buurt waardoor je niet buiten kan? Dit kan je melden op het gratis nummer 0800/9 8900. Zeker doen!
  • Obstakels in huis? Neem contact op met het Zorgnetwerk Ieper of met je mutualiteit.

Van slaappillen kan je vallen

Gebruikt u een geneesmiddel om beter te kunnen slapen of om te kalmeren? Ontdek in deze brochure wat deze geneesmiddelen doen. Langdurig gebruik ervan is niet zonder risico. Dat je gerust slaappillen kan afbouwen, hoor je van deze getuigenis. Stop niet zelf van vandaag op morgen met het nemen van slaapmedicatie, maar doe dit altijd in samenspraak met je huisarts of apotheker. Hier alvast enkele tips om beter te slapen. 


Contactinformatie