Aangifte camerabewakingsysteem

Gebruik je een eigen camerabewakingssysteem aan de ingang van jouw woning, handelszaak of industriële site? Sinds 25 mei 2018 moet je rekening houden met de nieuwe camerawet. Die bepaalt dat je het gebruik van deze camera's voortaan moet meedelen aan de politiediensten via aangiftecamera.be

De camerawet is van toepassing op de bewakingscamera’s, hetgeen betekent dat ze enkel betrekking heeft op de camera’s die worden geïnstalleerd en gebruikt voor het toezicht en de bewaking van plaatsen, meer bepaald om misdrijven tegen personen of goederen te voorkomen, vast te stellen of op te sporen.

Voorbeelden:

  • De particulier die een camera plaatst om de ingang van zijn huis of de tuin rond zijn huis te bewaken;
  • De zaakvoerder van een winkel die een bewakingscamera plaatst om de etalage of de winkelrekken te bewaken;
  • De ondernemingen die camera’s plaatsen om hun gebouwen te beschermen tegen diefstal, beschadiging, inbraak, ...
  • Enz.

Uitzonderingen: de particulier die aan de binnenzijde van zijn woning camera’s hangt of een camera (die geen beelden opneemt) om bezoekers te herkennen aan de deur.

Nieuwe aangiftes

Ben je van plan om een camera te installeren, dan moet je drie stappen ondernemen:

Aangifte van de camera
De bewakingscamera (‘s) moeten voor de inwerkingstelling aangegeven worden bij de politiediensten via het e-platform www.aangiftecamera.be. De aangiftes kunnen niet op papier, noch via het politiecommissariaat gebeuren.

Een register van de beeldverwerkingsactiviteiten bijhouden
De persoon die beslist heeft om camera’s te installeren (verwerkingsverantwoordelijke) moet een register (handgeschreven of digitaal) bijhouden waar onder andere de gegevens van de verwerkingsverantwoordelijke instaan, de doeleinden van de camera’s, het type plaats waar de camera’s geïnstalleerd worden, de bewaartijd van de beelden … De gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) of de politiediensten kunnen dit register opvragen indien nodig.

Pictogram uithangen
Aan de ingang van de bewaakte plaats moet een pictogram uithangen waarop de betrokken personen geïnformeerd worden dat ze gefilmd worden. Voor elk type plaats zijn verschillende afmetingen mogelijk.

Aangiften reeds gedaan bij de vroegere privacycommissie

Vóór mei 2018 konden camerasystemen aangegeven worden bij de vroegere privacycommissie. Als je jouw camera’s reeds had aangegeven bij de privacycommissie, dan heb je tot 25 mei 2020 nog de tijd om de aangifte opnieuw te doen volgens de drie bovenstaande stappen. De overzetting gebeurt niet automatisch.

Via deze link kan uitgebreide informatie teruggevonden over alle te ondernemen stappen.

Voor hulp bij de aangifte zelf op het e-platform kan je terecht bij de camerahelpdesk op 02/739 42 80 (van maandag tot vrijdag, tussen 9 en 17 uur) of via helpdeskcamera@eranova.fgov.be.

Voor meer info over waar u precies camera’s kan hangen, kan je terecht bij de preventiedienst op 057 230 517 of via pz.arroieper.preventie@police.belgium.eu of bij de diefstalpreventieadviseur van jouw lokaal commissariaat.