Volg de basisopleiding tot vespawatcher

22 maart 2024

De Aziatische hoornaar is een uitheemse ‘grote wesp’ die zich massaal aan het verspreiden is in Europa. Tot ergernis van imkers, fruitkwekers, en natuurliefhebbers, die er allemaal hinder van ondervinden. De provincie en de gemeenten in West-Vlaanderen pogen samen de verdere groei van de populatie in te tomen. Vanaf mei komt dat neer op: zo veel mogelijk nesten vinden en die nesten zo veel mogelijk verdelgen!  

Nesten vinden is een bijzonder klus. ‘Vespawatchers’ zijn een informeel vrijwilligerscollectief van mensen die bekwaam zijn in het vinden van nesten van Aziatische hoornaar.  De basismethode om nesten te vinden is de ‘lokpotmethode’. 

Heb je een hart voor natuur en insecten en heb je wat vrije tijd in de periode van juni tot en met oktober om op zoek te gaan naar nesten? Dan wil jij misschien vespawatcher worden?

Op 20 april en 27 april organiseren de provincie en koninklijke Vlaamse imkerbond een identieke vormingsdag, waarin geïnteresseerde burgers de lokpotmehode aangeleerd krijgen in theorie en praktijk.  

Inschrijven op één van beide vormingen kan hier (zoek naar de tegel ‘opleidingen mbt Aziatische hoornaar’ en daarop naar ‘theorie en praktijk van de ‘lokpotmethode’).

De opleiding is een dagopleiding en is gratis. De opleiding wordt altijd centraal in de provincie georganiseerd. Info over prijs, locatie en aanvangsuur volgen nog.