Belfort en Lakenhalle gaan in de steigers

16 oktober 2019

De grote restauratie van het Belfort en de Lakenhalle in Ieper staat letterlijk en figuurlijk in de steigers. Om het voortbestaan van deze twee erfgoedparels voor toekomstige generaties te garanderen is een grondige opknapbeurt noodzakelijk. Historische gebouwen hebben immers een cyclische restauratie nodig om verval tegen te gaan. Op dit ogenblik is het dossier in handen van het architectenbureau dat geselecteerd werd bij de aanbesteding.

Het in oorsprong 13de eeuwse Belfort is een icoon van de stad Ieper en de trots van de Ieperlingen, maar ook hét toonbeeld van de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. De Lakenhalle symboliseert op haar beurt de middeleeuwse bloeiperiode van Ieper als Europese handelsmetropool.

Architectenbureaus aangesteld en restauratiepremiedossier officieel ingediend

Op dit ogenblik zijn de architectenbureaus Avapartners Architects & Planners en Arter aangesteld. Het omvangrijke restauratiedossier is gisteren, op 15 oktober, ingediend bij Onroerend Erfgoed.
Het plan is om eerst de buitenkant grondig aan te pakken in verschillende fases en dan binnenin de nodige werken te doen. Het gaat hier vanzelfsprekend over een meerjarenplan waarbij de skyline van de stad er een paar jaar anders zal uitzien. Zo gaat de spits er letterlijk af, alsook de arkeltorentjes.

Bezoekers blijven welkom

Tijdens de restauratiewerken wordt er een maximale ontsluiting van het complex gegarandeerd zodat bezoekers aan het In Flanders Fields Museum en het Yper Museum kunnen blijven genieten van de erfgoedwaarde van deze uitzonderlijke gebouwen. Ook voor de Ieperlingen zal de overlast tot een minimum worden beperkt.

De broodnodige restauratie kost 15, 5 miljoen euro. De Vlaamse overheid subsidieert ruimschoots de helft daarvan: 8,7 miljoen euro.

Schepen van Patrimonium Philip Bolle:  “De Lakenhalle ligt iedere Ieperling nauw aan het hart. Het gebouw staat als het ware symbool voor wie en wat we zijn: moeilijk kapot te krijgen. Want na de oorlog, hebben we het gebouw met fierheid heropgebouwd. Daarom moeten we onze Lakenhalle koesteren en verzorgen zodat toekomstige generaties Ieperlingen er evenzeer van kunnen genieten. Onze musea met wereldfaam in het gebouw verdienen het ook dat de stad als goede huisvader over de kwaliteit van het gebouw waakt.”