Zomeravondtochten in de mooiste Ieperse landschappen

13 mei 2020
Deze zomer kan je opnieuw mee genieten van de mooiste Ieperse landschappen tijdens drie prachtige avondwandelingen op vrijdagavond. Dit jaar ontdekken we ‘de Groene Krans’ ten zuiden van de stad en de mooiste gebieden van de Ieperboog. Deskundige gidsen begeleiden je doorheen landschappen boordevol natuur en boeiende geschiedenis. De zomeravond zorgt voor een bijzondere rustgevende sfeer.
 
De afspraak is telkens om 18.45 u., wandeling start stipt om 19 u., wandelafstanden tussen 7 tot 8 km. Tegen 21.30 u. zijn we terug aan de startplaats. Voor elke wandeling zijn stevige schoenen aanbevolen, een verrekijker komt zeker van pas. Deelname is gratis, wel inschrijven via een eenvoudig mailberichtje naar info@debron.be .
 
 
Vrijdag 31 juli:  De Groene Krans, Ieper, 7 km
Startplaats: ingang Hoornwerkpark, Leopold III-laan, ter hoogte van de fiets- en wandelbrug.
 
Het Hoornwerkpark, 20 jaar geleden ingericht, ontwikkelde zich tot een bijzonder gevarieerd landschapspark. Via de oevers van de Kasteelgracht en het moeras van Voorvestingen ontdekken we het Vredesbosje en een stukje Verdronken Weide. Daarna geniet je van een onvermoed stuk natuur langs de Verdronken Weidebeek en de Oude Waterzuivering, om tenslotte te verdwalen in de laaggelagen ‘Vijvermeersen’ langs Zillebekevijver, waar zich de voorbije 3 jaar nieuwe stukjes natuur kunnen ontwikkelen. Via de Zillebekevijver en het ‘Wonderbosje’ bereiken we terug het Hoornwerkpark en de startplaats.
 
 
Vrijdag 7 augustus: Palingbeekdomein, Vierlingen en Molenbos, 8 km
Startplaats: parking Bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7 Zillebeke
 
De Ieperboog is het landschap waar de Eerste Wereldoorlog zich 4 jaar lang in nestelde. Een eeuw later ontwikkelden zich hier prachtige natuurgebieden boordevol variatie, met verrassende uitzichten en rijke natuur. Via de diepe sleuf van het Palingbeekdomein ontdekken we in het schitterende domein De Vierlingen alle variaties op het landshapsthema: bos, heide, moeras, vijvers, grasland. Na de spectaculaire mijnkrater ‘the Caterpillar’ uit WOI, verkennen we nog het Molenbos. Met wat geluk krijg je ree, eekhoorn of roofvogels in het vizier.
 
 
Vrijdag 14 augustus: de Bossen van Zillebeke, 7,5 km
Startplaats: parking Hill 62, op het einde van de Canadalaan (Zillebeke)
 
De Gasthuisbossen (250 hectare) worden sedert 1996 ingericht en beheerd als provinciaal domein. De bossen en de glooiende landschappen tussendoor vormen het leef- en rustgebied voor roofvogels, spechten, reeën en heel wat andere soorten. De oudere bossen (heraangeplant na WO1) werden met aan elkaar verbonden door nieuwe aanplantingen en bloemrijke graslanden. 
We proeven van  Groenenburgbos, Zandvoordebos met zijn grote heidegebied), Passendaleveld, langs stukje Godtschalckbos en tenslotte het Hogebos, wellicht het mooiste loofbos van de ieperboog.
 
Contact en info
Organisatie: Ieperse dienst Landschap i.s.m. Natuurpunt De Bron, afdeling Westland

Info: Lieven Stubbe, lieven.stubbe@ieper.be; 057 451 668
Inschrijven via mailberichtje naar info@debron.be