Zomer in Ieper

7 juli 2020

Veel geplande zomerevenementen – en activiteiten zijn geannuleerd, maar de verschillende Ieperse stadsdiensten bundelen de krachten voor een zomer vol beleving in Ieper. Alles volgens de coronarichtlijnen: dus veilig én geestig! Op www.zomerinieper.be bundelt de stad een up-to-date overzicht.

Enkele activiteiten zitten nog in de pijplijn, zo is het JOC ook volop bezig een zomeraanbod uit te werken. En het Cultuurcentrum Het Perron heeft nog Belpop Bonanza Westhoek fiets- en wandelroutes in petto. De website Zomerinieper.be wordt daarom steeds verder aangevuld en up-to-date gehouden (eventuele annulaties n.a.v. corona).

Een greep uit het zomeraanbod:

Gegidste wandelingen
Vanuit de provinciale campagne ‘Ik zomer West-Vlaams’ biedt de dienst Toerisme bezoekers die in de stad overnachten de hele zomervakantie gratis wandelingen met gids aan. De beschikbare plaatsen voor Ieperlingen worden wekelijks via de Facebookpagina en website van Toerisme Ieper gecommuniceerd.

CinéCongé
Cultuurcentrum Het Perron, de Bib en JOC Ieper organiseren samen CinéCongé: vier openluchtfilms op vier 'geheime' locaties in/nabij Ieper! ‘Geheim’, omdat wie een ticket koopt wel weet welke film er zal spelen, maar niet onmiddellijk weet waar die film vertoond wordt. De eerste film ‘Mid 90’s’ vindt plaats op dinsdag 21 juli (na zonsondergang). Via www.hetperron.be vind je alle info en tickets. 

Mobiele en muzikale animatie in het stadscentrum
Op zaterdagen in juli en augustus in de omgeving van de Grote Markt zorgen verschillende bands voor een streepje muziek, telkens van 15 tot 18 u. En er is ook animatie op zaterdag en zondag: straattheater, StudioBubbel met live muziek enz.

Thuyndagfoor, avond- en kinderrommelmarkt
De Kattenfoor moest bij het uitbreken van de coronacrisis vervroegd de Grote Markt verlaten.  Begin augustus kan de Thuyndagfoor doorgaan. Met op 1 augustus ook de avondmarkt en op 9 augustus de kinderrommelmarkt. In september volgen dan normaal een koopweekend in de deelgemeenten, de Tooghedagen, Dag van de mobiliteit, de pop-uptuin aan Het Perron …

Dienstencentra: veilig buiten bewegen
Vanaf woensdag 1 juli startten de Ieperse dienstencentra met bewegingsactiviteiten: fietstochten, sacrale dans, yoga en meer. Alles gebeurt in een veilig en groen kader. Vooraf inschrijven is noodzakelijk en bij regenweer gaan de activiteiten niet door.

Buurtwerking IPR!
Tijdens de zomermaanden strijkt buurtwerking IPR! (samenwerking van de Jeugddienst, Sportdienst en vzw Uit de Marge) neer in 4 wijken: van 6 tot 10 juli in de Torrepoortwijk, 13-17 juli in de Ligywijk, 17 -21 augustus in de Lage Voute in Zillebeke en 24-28/ augustus in De Sterre. Jongeren tussen 6 en 14 jaar boksen samen met een begeleider een programma in elkaar: plezant en sportief.

Bibnicks met extraatjes
In juli organiseert de bib nog geen activiteiten, maar in augustus zijn ze er weer met de zomerklassieker: de bibnick! Dan is het Beeldenplein de ideale picknickplek met véél speelgoed, een ijsjeskar, een buitenbib … Dankzij de financiële steun vanuit de provinciecampagne ‘Ik zomer West-Vlaams’ zijn er dit jaar extraatjes: een leuke totebag ontwerpen of je fiets opfleuren. En op 25 augustus pimpt Sonja Mazereel het plein met krijtkunst.

In Flanders Fields Museum
In het In Flanders Fields Museum loopt deze zomer ook de tijdelijke expo ‘Feniks. De wederopbouw na WOI’. Daarnaast nodig het IFFM ook al twintig jaar een hedendaags kunstenaar uit voor een persoonlijke reflectie op oorlog en vrede. In dit Feniks-jaar moest dat idealiter een architect zijn. Het museum nodigde Philippe Viérin uit om een vraag van een eeuw te beantwoorden: is de wederopbouw die de Westhoek vandaag zo typeert, geslaagd? PLAATS van Philippe Viérin is een installatie met multimediaprojectie waarin de reflectie van Philippe Viérin rijk geïllustreerd en toegankelijk gemaakt wordt. 

Yper Museum
Hoe herpakten de Ieperlingen zich na WOI? Hoe moeilijk was het om het leven opnieuw op de rails te krijgen? De tentoonstelling herSTELLINGEN van het Yper Museum in de Lakenhalle vertelt het verhaal van de gewone mensen net na de oorlog, met ook een creatief luik voor de kleinsten. Op de binnenkoer van de Lakenhalle zie je het werk van de museumjongeren met #JongeStellingen: een kijkje nemen kan via de Donkerpoort.