Drie kattenkopjes zullen belforttoren sieren

9 augustus 2021

De restauratiewerken aan de Ieperse belforttoren schieten op. Ook de kopjes die de fries sieren krijgen een opfrisbeurt. Drie exemplaren zijn echter onherkenbaar beschadigd en krijgen een volledig nieuwe invulling.

Kattenstad Ieper laat ze vervangen door beelden van katten en klopt daarvoor aan bij het grote publiek. Zo lanceerde het Yper Museum in juni de ontwerpwedstrijd 'Belfortkatten'. Uit de vele inzendingen selecteerde een professionele jury drie winnaars. 

Wedstrijd
De ontwerpwedstrijd van het Yper Museum zette heel wat creatief talent aan het boetseren, kappen en beitelen. Uiteindelijk werden 32 beeldjes binnengebracht. Een mooi aantal gezien de strenge indieningsvoorwaarden. Enkel 3D-ontwerpen op ware grootte en uitgevoerd volgens vooraf bepaalde technische criteria kwamen in aanmerking.

De jury, bestaande uit leden van het restauratieteam Juxta - ÁRTER, Monument Group, het agentschap Onroerend Erfgoed en vertegenwoordigers van de stad Ieper, beoordeelden de ontwerpen op basis van originaliteit, herkenbaarheid en uitvoerbaarheid.  

De inzendingen waren van erg hoog niveau. Maar drie kattenhoofdjes staken er toch met kop en schouders bovenuit en werden dan ook unaniem verkozen door de jury. Het restauratieteam gaat nu aan de slag om ze uit te werken in steen.

Begin 2022 worden de stellingen ontmanteld en kan iedereen ze bewonderen op de gerestaureerde belforttoren. Met deze nieuwe sculpturen wordt een eerbetoon gebracht aan alle katten die tijdens de middeleeuwse jaarmarkten van de toren werden gegooid.

De winnaars
Chihiro Kondo uit Kortemark, Marc Leplae uit Dranouter en Manuel Mourisse uit Ieper  zijn de drie gelukkigen. Zij winnen elk 500 EUR en zien straks hun kat schitteren op de Ieperse Lakenhallen, Unesco werelderfgoed.  

Slapende kat Slapende kat
Chihiro Kondo ontwerpt een lieflijk kattenhoofdje dat rust op de twee voorpootjes. Het is een slapende, tevreden kat. Dit beeld is gebaseerd op een historisch houtsculptuur van het Toshogu tempelcomplex in Japan. De tempel is, net zoals de Ieperse Lakenhallen, Unesco werelderfgoed. 
Fiere huiskat Fiere huiskat
Het beeld van Marc Leplae lijkt op een fiere huiskat. De jury was gecharmeerd door de elegante trekken en de grote realiteitszin. Op een subtiele, suggestieve manier maakt de kunstenaar duidelijk dat het hier om een kattin gaat en geen kater. Het voetstuk van de pilaar doet denken aan een kroon, een subtiele verwijzing naar de Ieperse traditie van de kattenkoningin.
Guitige kat Guitige kat
Manuel Mourisse refereert met zijn ontwerp naar het middeleeuwse kattenwerpen. Hij liet zich inspireren door een verhaal van 1699 uit de Ieperse kronieken. Daarin komt een zwarte kat na haar tuimeling van de belforttoren terecht op een ezel. Ze overleeft als bij wonder haar val en de ezel slaat op hol. Een ware klucht volgt.
Het expressieve beeld toont een jonge, speelse kat met de guitigheid van de Ieperse nar. Het sluit mooi aan bij de bestaande sculpturen op de Lakenhallen, waarbij humor ook een belangrijk element is.

De ontwerpwedstrijd voor belfortkatten maakt deel uit van een reeks participatieve nevenactiviteiten die het Yper Museum organiseert in het kader van de tijdelijke tentoonstelling 'POES. Hoe de kat de mens vangt'. Deelnemers die niet in de prijzen vallen, gingen niet met lege handen naar huis. De ontwerpen zijn te mooi om zomaar op te bergen. Daarom zullen ze tentoongesteld worden in het Yper Museum.