Werken op begraafplaats Ieper starten op 17 augustus

11 augustus 2020
Op de begraafplaats van Ieper starten op maandag 17 augustus renovatie- en vernieuwingswerken. Deze passen in het beheersplan en concessiebeleid van de begraafplaats. Tijdens deze werkzaamheden is een deel van de begraafplaats niet toegankelijk.
 
Waarom wordt de begraafplaats omgevormd?
Door niet-hernieuwde concessies te verwijderen komt er ruimte vrij en is in de toekomst inbreiding mogelijk. Daarbij onderzoekt men of esthetisch waardevolle en beeldbepalende graven voor hergebruik in aanmerking komen. De renovatiewerken kaderen binnen de totaalvisie die op de begraafplaats wordt doorgevoerd waarbij efficiënt ruimtegebruik, duurzaam groenbeheer en gemengd parkgebruik centraal staan.
 
De begraafplaats in Ieper wordt in verschillende fases omgevormd. In het najaar van 2018 kregen alle graven op de perken 1 t.e.m. 11 met een verlopen concessie of verwaarloosde graven een melding aangeplakt. Deze aanplakking dient wettelijk gezien minimum 1 jaar voor de werken aan het graf geplaatst te worden. Hieraan gevolg gevend gaat het stadsbestuur over tot ontruiming en ontgraving van die graven en kelders op perken 1 t.e.m. 11 waarvan de concessie door de nabestaanden niet verlengd werden. 
 
Momenteel is op het binnengebied van perk 10 een urnenveld in gebruik. Op perk 11 zal eind 2020 een nieuw urnenveld aangelegd worden. Voor 2021 staan de perken 12 t.e.m. 20 op het programma. De oude begraafplaats is samengesteld uit de perken 1 t.e.m. 20 en zal dus eind 2021 volledig gerenoveerd zijn. 
 
De zones die vrijkomen door het verwijderen van graven, worden ingezaaid of beplant met bijenvriendelijke planten en struiken. Er zullen ook bomen aangeplant worden. Aansluitend moet de heraanleg van het kasseipad gebeuren en de omvorming van de meeste steenslagpaden tot groene paden, zoals we reeds kennen op de begraafplaatsen Zuidschote, Zillebeke, Vlamertinge, Sint-Jan, Hollebeke en Brielen.
 
De renovatie- en vernieuwingswerken moeten de begraafplaats transformeren in een serene en authentieke plaats. Toegankelijkheid wordt verzekerd door de heraanleg van het kasseipad en zitbanken op meerdere plaatsen zorgen voor extra bezoekerscomfort.
 
Timing en hinder
De werken starten op maandag 17 augustus en worden uitgevoerd door de firma Buytaert bvba. Geplande einddatum is 30 september 2020.

Tijdens de werkzaamheden is een deel van de begraafplaats niet toegankelijk. De ingangen A en C zijn niet toegankelijk tijdens de ganse periode van de werken maar men kan via ingang B de begraafplaats betreden. De perken binnen de werfzone worden wel opengesteld vanaf 18 uur tot zonsondergang.
 
Diensten en plechtigheden
Diensten en plechtigheden kunnen op de gebruikelijke manier verlopen rekening houdend met de COVID-maatregelen. Enkel in de renovatiezone is de uitvaartdienst onder begeleiding van de begrafenisondernemer toegankelijk. 
 
 

Contactinformatie