Vrij en veilig reizen binnen Europa

8 juli 2021

Vanaf 1 juli kan je binnen Europa gebruik maken van je persoonlijk COVID-certificaat. Wie gevaccineerd is, recent een negatieve COVID-test aflegde of is hersteld na een positieve COVID-test, zal zo kunnen aantonen dat hij ‘covid safe’ is om te reizen.

Er zijn drie soorten certificaten

  1. een vaccinatiecertificaat: dit certificaat is al beschikbaar na de eerste prik. Na de tweede prik wordt er een nieuw certificaat aangemaakt. De meeste EU-landen zullen alleen een certificaat van volledige vaccinatie aanvaarden én pas vanaf een bepaalde wachtperiode na de volledige vaccinatie, omdat de bescherming dan pas optimaal is.

  2. een testcertificaat van een PCR-test (geen snel- of zelftest) met een negatief resultaat. Het certificaat moet kort voor het vertrek naar het buitenland aangemaakt zijn. 

  3. een herstelcertificaat dat aantoont dat je hersteld bent van COVID-19. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.

Toegang tot je certificaat

Alle certificaten die voor jouw persoonlijke situatie beschikbaar zijn, kan je raadplegen en downloaden via Mijngezondheid of Mijnburgerprofiel, of in de COVIDSafe.be app.

Je vaccinatiecertificaat kan je ook laten opsturen per post. Hou rekening met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. Contacteer hiervoor de Helpdesk op 078 78 78 50 (9 tot 19 uur op weekdagen)

Zorg dat je tijdens je reis naar het buitenland jouw certificaat bij de hand hebt, niet alleen online, maar ook gedownload/offline op je smartphone of tablet bijvoorbeeld. Of zorg voor een geprinte of papieren versie als back-up. Zo heb je geen probleem als je onderweg geen internetverbinding hebt.

Het COVID-certificaat is gratis. Er is wel een kost verbonden aan de test die aan het testcertificaat vooraf gaat. 

Bekijk hier de instructievideo voor meer uitleg

Ga je op reis? Informeer je goed!

Als je op reis gaat, is het belangrijk dat je je op voorhand goed informeert over de situatie in het land van bestemming. Het is altijd mogelijk dat bepaalde landen strengere regels opleggen. Op diplomatie.belgium.be op www.reopen.europa.eu/nl vind je reisadviezen per land.

Voor je terugkeer moet je binnen 48 uur voor aankomst in België een ‘Passenger Locator Form’ invullen. Bij terugkeer uit een groene of oranje zone is er geen verplichting tot quarantaine of test. Bij terugkeer uit rode zone is er, voor wie beschikt over een digitaal COVID-certificaat, testcertificaat (< 72 uur) of herstelcertificaat, geen quarantaineverplichting. Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting. Bij terugkeer uit zone met heel hoog risico (waar gevaarlijke varianten circuleren) geldt een verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7. Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd.

Lees zeker de veelgestelde vragen (en antwoorden) op https://covidsafe.be/nl/veelgestelde-vragen.

Wil je op reis vertrekken en moet je je daarvoor laten testen om een certificaat te kunnen aanvragen? Daarvoor kan je terecht bij de screeningspost van het Jan Yperman Ziekenhuis.Via https://mynexuz.be/afspraken/maak-afspraak, via de Mynexuz-app of telefonisch op 057 35 70 47 maak je een afspraak.

Meer info over coronatests in het ziekenhuis vind je op https://yperman.net/.../corona-info-jan-yperman-ziekenhuis. Gelieve niet naar de screeningspost of het ziekenhuis te bellen met vragen over het COVID-certificaat, daarvoor kun je steeds terecht op https://covidsafe.be/nl/veelgestelde-vragen en 078 78 78 50.