Vaccinatiecentra Ieper en Poperinge gestart met eerste 100 inentingen

19 februari 2021
Zowel in het vaccinatiecentrum in Ieper als in Poperinge zijn vandaag de eerste 100 vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin geplaatst. Na weken van voorbereiding stond zowel het medisch als het niet-medisch personeel klaar in de startblokken om de deuren van de beide vaccinatiecentra binnen de Eerstelijnszone Westhoek te openen.  
 
Honderd eerstelijnszorgverleners uit de eerste prioritaire groep kwamen als eerste aan bod, het zogenaamde frontliniepersoneel zoals onder meer huisartsen, thuisverpleegkundigen en verzorgenden van de diensten voor gezinszorg. Machteld Van Insberghe, verpleegkundige bij Kind & Gezin, was de eerste in Ieper die gevaccineerd werd.
In de volgende weken worden ook de overige welzijns- en zorgverleners van verschillende beroepsgroepen uit de eerste lijn uitgenodigd voor een vaccinatiemoment. 
 
Levering vaccins
In de week van 22 februari volgt een tweede levering van 200 vaccins in Ieper en 100 vaccins in Poperinge. Daarna, in de week van 1 maart,  worden zowel in Ieper als in Poperinge nog 200 vaccins geleverd. In de weken die volgen en afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins start de vaccinatie van het ruimere publiek zoals bepaald in de vaccinatiestrategie van de overheid. 65-plussers en risicopatiënten komen dan eerst aan de beurt, gevolgd door mensen met een essentieel beroep. Daarna volgen de overige leeftijdsgroepen van de volwassen bevolking. Wanneer precies hangt af van het type vaccin dat beschikbaar wordt gesteld en ook het uiteindelijke volume is sterk bepalend. Als het zover is, krijgt iedereen een persoonlijke uitnodiging om zich te laten vaccineren op een welbepaalde dag en tijdstip.
 
Burgemeester Emmily Talpe: “Er is met man en macht gewerkt om onze vaccinatiecentra op korte tijd op punt te zetten, en met succes. De samenwerking tussen de Eerstelijnszone en de steden en gemeenten loopt bijzonder goed. Dat we vandaag de eerste spuitjes kunnen zetten is een grote mentale opsteker voor de vele helpende handen, maar zeker ook voor alle inwoners. De weg terug naar onze vrijheid is ingezet! De komende maanden zullen we volop communiceren over de werking van onze centra, zodat iedereen goed weet wat, wanneer en hoe. We hopen onze inwoners massaal te motiveren om zich te laten vaccineren!”
 
Dry-runs
Afgelopen dinsdag vond er in beide vaccinatiecentra al dry-runs met een 40-tal medewerkers en vrijwilligers plaats, waarbij het hele proces werd geoefend aan de hand van een scenario (maar dus zonder het effectief toedienen van het vaccin) met als doel alle medewerkers ervaring te laten opdoen in een ‘echte’ omgeving en alle scrips te doorlopen. De dry-runs zijn vlot verlopen. De bevindingen helpen de medewerkers om procedures verder te verfijnen om te zorgen dat alles bij de echte vaccinatie vlot gaat. Het uiteindelijk streefdoel is 1 vaccinatie per 3 minuten, dus 20 per uur per lijn.
 
Burgemeester Christof Dejaegher: “Dat we vandaag het eerste vaccin in Poperinge en Ieper kunnen zetten, is een beloning voor het vele harde werk van de voorbije weken. Ondanks de steeds wisselende berichtgeving over de aantallen vaccins die op komst zijn, betekent dit toch vooral een teken van hoop. Tijdens de voorafgaande testruns in onze vaccinatiecentra konden we vaststellen dat alles verliep zoals het moest. Dus we zijn meer dan klaar om de bevolking van Heuvelland, Houthulst, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke te beginnen vaccineren. Hopelijk is deze eerste prik het begin van een geslaagde vaccinatiecampagne die niet stopt tot we allemaal gevaccineerd zijn.”
 
Er wordt voorlopig gestart met 1 vaccinatielijn in beide vaccinatiecentra. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins kan het tempo omhoog en is het de bedoeling om meerdere lijnen op te starten. 
 
Hoe verloopt de vaccinatie
De bezoekers volgen in het vaccinatiecentrum een parcours via looplijnen in verschillende kleuren, waarbij elke bezoeker van bij het binnenkomen tot het verlaten van het gebouw één en dezelfde kleur volgt. Elke bewoner krijgt thuis een uitnodiging tot vaccinatie. Aan de ingang wordt de temperatuur gemeten, waarna bezoekers worden geregistreerd en zich moeten aanmelden voor de medische check-in. Vervolgens wordt het vaccin toegediend. Na het toedienen van het vaccin moeten gevaccineerden nog vijftien minuten in de observatiezone blijven.
 
Waarom vaccinatie tegen COVID-19 belangrijk is
Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19 pandemie achter ons te laten. De vaccinatiecentra van Ieper en Poperinge zijn ingericht en er staan stewards klaar om de bezoekers op te vangen en te begeleiden. Alle burgemeesters van de steden en gemeenten binnen de Eerstelijnszone Westhoek roepen hun inwoners op om zich te laten vaccineren om zo de groepsimmuniteit tot stand te brengen. Daarom is er een lokale communicatiecampagne (#Snel weer samen) uitgewerkt naar alle inwoners uit de 9 gemeenten van de Eerstelijnszoen Westhoek. Er komt o.a. een folder met info en een video voorzien die de bezoeker rondleidt in de vaccinatiecentra. Binnenkort volgt ook nog communicatie op maat van specifieke doelgroepen (anderstaligen, minder mobielen,…).
 
 
Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met:
- Sven Geldof, programmamanager vaccinatie ELZ Westhoek, 0491 868 472, sven.geldof@ieper.be
- Pol Sansen, voorzitter ELZ Westhoek, 057 333 254, pol.sansen@gmail.com
- Emmily Talpe, burgemeester Ieper, 0497 475 274, emmily.talpe@ieper.be
- Christof Dejaegher, burgemeester Poperinge, 0477 702 899, christof.dejaegher@poperinge.be
 
 

Contactinformatie