Update coronavirus

27 maart - Coronamaatregelen verlengd tot 19 april.

 

27 maart - Kind en gezin start opnieuw met vaccinaties vanaf 1 april.  Lees meer

27 maart - Technische keuring van auto's? - maatregelen verlengd

27 maart - Geldigheid voorlopig rijbewijs verlengd. Meer info

26 maart - Buitenspeeldag op 22 april afgelast.

26 maart - courage ollemoale

Een hart onder de riem als je de stad binnenrijdt. Lees meer

26 maart 2020 - Groenonderhoud

De stad vraagt begrip van de burgers voor het beperktere onderhoud van de groenzones omdat onderaannemers door corona momenteel niet kunnen werken. Lees meer hier

24 maart 2020 - Stadsbestuur schrapt tijdelijk een aantal belastingen.

Om de lokake handelaars een hart onder de riem te steken, schrapt het stadsbestuur een aantal lokale heffingen zoals oa. de terrassentaks of logiestaks. Meer hierover in deze link

24 maart 2020 - corona hinderpremie voor zelfstandigen?
We hebben een reeks handige sites met meer info opgelijst voor je. Klik hier

24 maart 2020 - Wandel-en fietspaden de Palingbeek gaan opnieuw open.
De wandel- en fietspaden in de provinciedomeinen in West-Vlaanderen gaan terug open voor buurtbewoners. De parkings blijven echter dicht. Het provinciebestuur benadrukt wel dat deze versoepeling enkel voor buurtbewoners is. Wandelen en sporten in eigen omgeving kan en wordt zelfs aanbevolen. Lees meer hier

24 maart 2020 - bel 1712 bij vermoeden van geweld
Tijdens de coronacrisis verwacht hulplijn 1712 een toename van conflicten en geweld in gezinnen. Meer info hier.

24 maart 2020 - Dienstencentra zeker dicht tot na paasvakantie
De Kersecorf en 't Hofland langer dicht dan eerst aangekondigd. Lees meer hier

23 maart 2020 - update "Veelgestelde vragen"
Hier vind je een aangepast overzicht van de meest gestelde vragen. De lijst wordt voortdurend aangepast. De versterkte maatregelen werden vastgelegd in een Ministerieel Besluit (geactualiseerd op 23 maart 2020) van de Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid.  

23 maart 2020 - mondmaskers voor zorgverleners
Wie als zorgverstrekker vragen heeft rond mondmaskers kan terecht op het nummer 02 524 97 97 of een mail sturen naar coronashortages@fagg-afmps.be.  Op volgende website vind je meer info.

23 maart 2020 - is het openbaar vervoer nog steeds beschikbaar?
Om last minute schrappingen van ritten te vermijden, past De Lijn het schema aan. Ook de NMBS heeft zijn treinaanbod aangepast. Meer info

20 maart - De Palingbeek dicht
De stad vraagt om je aan de basisregels te houden als je gaat wandelen

20 maart 2020 - Corona informatie voor anderstaligen en doven
Klik daarvoor hier

20 maart 2020 - Ieper lanceert Corona Meldpunt
Omdat heel wat mensen met een pak praktische vragen zitten lanceert stad Ieper een meldpunt op het gratis telefoonnummer 0800 9 8900. Mailen naar het meldpunt kan ook:  corona@ieper.be

Ook handelaars, ondernemers, mensen die eenzaam zijn of hulp nodig hebben kunnen op het gratis nummer terecht: 0800 9 8900

19 maart 2020 - Noodsituaties in het buitenland
Belgen die in het buitenland in de problemen komen door het nieuwe coronavirus kunnen bellen naar een callcenter van Buitenlandse Zaken: T 02 501 40 00 (van 9 tot 20 uur)

19 maart 2020 - Aangepast overzicht van de meest gestelde vragen
Hier
vind je een aangepast overzicht van de meest gestelde vragen. De lijst wordt voortdurend aangepast. Belangrijke wijzigingen betreffen: kappers, schoonheidssalons en zonnebankcentra, levering en verkoop maaltijden enkel tussen 7 en 22 uur, sluiting provinciale domeinen De Palingbeek en de Gasthuisbossen

18 maart 2020 - 15 uur - Update maatregelen Vlaamse regering
De Vlaamse regering kondigde deze nieuwe reeks met maatregelen aan. We zetten ze op een rij voor je.
- Vakantiekampen en jeugdwerkactiviteiten in de paasvakantie worden geschrapt.
- Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid roept iedereen op om zelf mondmaskers te maken. Deze kunnen dan oa dienen voor woonzorgcentra. Een patroon en een werkwijze om je eigen mondmasker te maken vind je op deze site.
- Crèches en kinderverblijven blijven voorlopig open.
- Alle vaccinaties door Kind & Gezin worden opgeschort tot 5 april. 

18 maart 2020 - 10 uur - Strengere maatregelen tegen coronavirus
De Nationale Veiligheidsraad heeft op dinsdag 17 maart 2020 besloten de bestaande maatregelen te versterken. Deze nieuwe maatregelen gaan in op woensdag 18 maart 2020 om 12:00 uur en blijven ten minste tot en met 5 april 2020 van kracht. Dit is de algemene communicatie vanuit de overheid (BE-Alert). Later vandaag volgt een update over Ieperse maatregelen.

Een goede individuele handhygiëne en voldoende sociale afstand houden, blijven belangrijke maatregelen die iedereen moet opvolgen. Een strikte naleving ervan door iedereen, van jong tot oud, is noodzakelijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Burgerzin en solidariteit met de meest kwetsbare personen is onontbeerlijk.
Toch zijn er verdere inspanningen nodig om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is nu cruciaal om verdere maatregelen te nemen en na te leven!

Wat betekent dit concreet?
• Je blijft maximaal thuis om externe contacten te beperken.
• Je kan je huis verlaten voor volgende zaken:
- Voedingswinkel
- Dokter
- Apotheek
- Postkantoor
- Bankautomaat
- Benzinestation
- Hulp bieden aan kwetsbare personen
• Niet-essentiële winkels blijven gesloten met uitzondering van:
- Krantenwinkels
- Kappers (1 klant per keer)
- Nachtwinkels (open tot 22u) 
Zij moeten uiteraard de sociale afstand respecteren. 
• Alle voedingswinkels blijven geopend 
De toegang tot de supermarkten zal worden gecontroleerd om het aantal personen die tegelijkertijd binnen aanwezig zijn te beperken. Er wordt maximaal 1 persoon per 10 m² en maximum 30 minuten per klant toegelaten.
• De markten worden gesloten, tenzij ze onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening en als de lokale overheid de maatregelen van sociale afstand kan garanderen.  
• Winkels die in hoofdzaak dierenvoeding verkopen vallen onder de definitie van voedingswinkels en mogen geopend blijven.
• Fysieke buitenactiviteiten (wandelen, hardlopen, fietsen, …) worden aanbevolen, maar alleen met mensen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in), op voorwaarde dat het contact met anderen beperkt kan zijn (1,5 meter afstand).
• Elke bijeenkomst is verboden. 
• Kinderen van ouders met essentiële beroepen kunnen opgevangen worden in scholen en kinderopvang.
• De horeca moet het terrasmeubilair binnen plaatsen.
• Het openbaar vervoer moet zo worden georganiseerd dat de sociale afstand kan worden gegarandeerd.
• Bedrijven, ongeacht hun grootte, kunnen hun activiteiten verder zetten als ze telewerk organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is. Bedrijven waar dit niet mogelijk is, moeten de principes van de sociale afstand nauwgezet respecteren. 
Deze regel geldt zowel voor de uitvoering van de werkzaamheden, als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als bedrijven niet voldoen aan deze verplichtingen, moeten ze verplicht sluiten. Dit geldt niet voor cruciale sectoren en essentiële diensten.
• Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden.

De lokale en federale politie zullen ervoor zorgen dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus strikt worden nageleefd en zal de gezondheidswerkers bijstaan. We zijn allemaal vastbesloten om nu te handelen. De sociale afstand moet zo strikt mogelijk toegepast worden. 

Blijf thuis, zorg voor jezelf en voor anderen!