Update corona - 23 april 2021

26 april 2021
Het overlegcomité heeft op 23 april de regels vastgelegd voor het heropenen van de terrassen en roept bovendien ook iedereen op om zich te laten vaccineren.
 
1. Bevestiging einde Paaspauze (buitenbubbel, winkels en contactberoepen)
 
Het Overlegcomité herbevestigt het einde van de Paaspauze op 26 april.  Dit wil zeggen dat vanaf 26 april mensen in groepen van 10 elkaar buiten mogen ontmoeten.
 
Ook winkeliers mogen vanaf maandag opnieuw klanten ontvangen zonder afspraak. Er hoeft niet langer alleen gewinkeld te worden, maar men mag vergezeld worden door één ander lid van het huishouden.
 
Niet-medische contactberoepen - waaronder kappers en schoonheidsspecialisten – heropenen onder de verstrengde protocollen.
 
 
2. Terrassen 
 
De voorwaarden van de terrasopening :
 
  • Maximaal 4 personen aan één tafel (of mensen van hetzelfde huishouden).
  • Minstens 1,5 meter afstand tussen de tafelgezelschappen.
  • Enkel zitplaatsen aan tafel.
  • Mondmasker verplicht voor personeel en klanten als ze niet aan tafel zitten.
  • Bediening aan de bar is niet toegestaan.
  • De klant mag de binnenruimte occasioneel en kort betreden voor de sanitaire voorzieningen, het terras te betreden of te betalen. 
  • De openingsuren zijn beperkt van 08.00 tot 22.00 uur.
 
3. Evenementen
 
Het Overlegcomité bevestigde ook de eerdere beslissingen voor de cultuur en eventementensector voor de maand mei. Hieronder vallen grote evenementen zoals culturele en andere voorstellingen, wedstrijden en handelsbeurzen. 
 
Dat betekent dat in de maand mei buitenactiviteiten tot 50 personen zijn toegelaten. Ook zullen indoor een reeks testevenementen worden georganiseerd.
 
In de maand juni zijn buitenactiviteiten mogelijk tot 200 personen. Voor binnen geldt een maximale zaalbezetting van 75% van de CIRM (Covid Infrastructure Risk Model), met een plafond van eveneens 200 personen. 
 
Evenementen binnen en buiten moeten steeds plaatsvinden met mondmasker en op de gepaste sociale afstand. Bij evenementen binnen moeten mensen ook steeds zitten.  
 
4. Jeugd- en clubactiviteiten
 
Het Overlegcomité herbevestigt dat vanaf 8 mei activiteiten in georganiseerd verband (bijv. sportclub of vereniging) met maximaal 25 personen buiten mogelijk worden en dit voor alle leeftijden, maar zonder publiek en zonder overnachting. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen met maximaal 10 binnen.
 
Vanaf 25 juni zijn binnen- en buitenactiviteiten mogelijk in georganiseerd verband tot maximaal 50 personen. Voor jeugdkampen worden overnachting vanaf die datum ook mogelijk. Ook kermissen en niet-professionele brocante- en rommelmarkten worden mogelijk vanaf juni. 
 
5. Belang van vaccinatie en persoonlijke verantwoordelijkheid
 
De stapsgewijze heropening van de economie en de hervatting van het sociale leven gebeurt op het tempo van de vaccinatiecampagne. Daarom roept het Overlegcomité iedereen op zich te laten vaccineren. Wanneer je een uitnodiging krijgt, ga daar dan meteen op in. Dit is niet alleen een ticket voor jezelf naar de vrijheid, maar voor ons allemaal. 
 
Het lossen van de regels gebeurt stap voor stap. Meer vrijheid betekent ook meer individuele verantwoordelijkheid. Door het de komende dagen en weken veilig te houden, kunnen we een mooie zomer tegemoet gaan.
Infografic Overlegcomité 230421 cultuur
 
Infografic Overlegcomité 230421 terrassen