Update corona - 20 mei

23 mei 2022

Het Overlegcomité beslist de afschaffing mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en aanpassing van de reisregels vanaf 23 mei.

De coronabarometer die sinds maart dit jaar op code geel stond, wordt gedeactiveerd. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Als gevolg daarvan verdwijnt vanaf maandag 23 mei de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en het Passenger Locator Form voor de meeste reizen. 

Mondmaskerplicht

  • De mondmaskerplicht vervalt voor het openbaar vervoer
  • Het dragen van een mondmasker blijft verplicht in in ziekenhuizen, in medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken.
  • Het mondmasker blijft aangeraden op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist.
  • Het goed ventileren van binnenruimtes blijft sterk aangeraden.

Reizen

  • Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie wordt opgeheven.
  • Volgende maatregelen vervallen:
    • De verplichting tot het testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van het Passenger Locator Form, een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat.
  • Dit geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern). Voor hen blijven de huidige regels van toepassing.

Crisisbeheer (pandemic preparedness)

Sinds het uitbreken van de Covid-19 pandemie is er een duidelijke versterking gekomen van de verdedigingslinies, onder meer inzake testing, contact tracing, vaccinatie, ventilatie, capaciteit in de gezondheidszorg, pandemische surveillantie (inclusief genoom-sequencing) en mentaal welzijn. Het comité wil deze verdediging duurzaam verankeren en vraagt hiervoor advies aan het Covid Focal Point dat hiervoor nauw zal samenwerken met de deelstaten.

Het IMC Volksgezondheid zal onderzoeken of en hoe een extra boosterprik voor een betere bescherming tegen een eventuele nieuwe golf kan zorgen.

Meer info op: https://crisiscentrum.be/nl/newsroom/afschaffing-mondmaskerplicht-openbaar-vervoer-en-reisregels-vanaf-23-mei