Stad Ieper breidt laadinfrastructuur voor elektrische auto’s uit

17 november 2022

Ieper telt momenteel 30 openbare laadpunten voor elektrische voertuigen. Dit aantal wordt de komende jaren verhoogd in navolging van de ambities uit het klimaat- en mobiliteitsplan. Met extra laadpalen ter hoogte van bestaande, vaak gebruikte infrastructuren en ook op 23 strategische nieuwe locaties. 

Wie de wagen op de parkeerstrook voor de woning wil opladen, dient een laadmat om de kabels te bedekken aan te kopen bij Stad Ieper. 

Uitbreiding bestaande laadinfrastructuur

Op bepaalde plaatsen worden de laadpalen vaker gebruikt, zoals aan het station en op de randparkings. Op die locaties zullen er extra laadpalen komen.

Daarnaast zullen burgers of ondernemingen die voldoen aan de voorwaarden een laadpaal in de nabijheid van de woning of onderneming kunnen aanvragen. Zij moeten over een volledig elektrische wagen beschikken, geen mogelijkheid hebben om te laden op privaat domein, geen openbare laadpaal op wandelafstand hebben …

Een dergelijke laadpaal wordt aangevraagd via het loket van de Vlaamse Overheid. Krijgt de aanvraag goedkeuring? Dan wordt de parkeerplaats niet geprivatiseerd, maar zullen andere gebruikers van een elektrische wagen de laadpaal ook mogen gebruiken.

Daarnaast heeft de stad 23 strategische locaties geselecteerd om op korte termijn bijkomende laadpalen te voorzien. Hierover is overleg bezig met de hogere overheid en de huidige leverancier Total Energies.

De nieuwe laadpalen werken op 100% groene elektriciteit onder andere opgewekt door windturbines. Op termijn zal er ook snellaadinfrastructuur worden voorzien.

Laadmat zwart-geel Stad Ieper

Laadmatten voor opladen over voetpad

Wie geen oprit heeft en de elektrische of hybride wagen thuis wil opladen, kan dit alleen doen als er voor de woning een parkeerstrook is. Voorbijgangers moeten veilig kunnen passeren, zonder kans op een valpartij. Daarom moet de laadkabel die over het voetpad ligt worden afgedekt door een laadmat.

De gemeenteraad keurde op 7 november 2022 het reglement voor het gebruik van de laadmatten goed. Zo mogen alleen laadmatten gebruikt worden die via de stad zijn aangekocht. Want deze zijn voldoende kwaliteitsvol en goed zichtbaar door de geel-zwarte omranding.

Vanaf 21 november 2022 kan je tijdens de openingsuren aan het loket van de dienst Openbaar Domein van Stad Ieper terecht om een laadmat aan te kopen.
(Meer informatie via mobiliteit@ieper.be of 057 239 518).  

Een laadmat kost 55 euro (120 centimeter breed) of 88 euro (breedte 160 centimeter).

Contactinformatie