Black Friday, een hoogdag voor koopjesjagers én oplichters.

22 november 2022

Op 25 november is het weer Black Friday. In webshops en winkels goochelen ze met grote kortingen. Toch is het opletten geblazen. Soms gaat het over valse kortingen en soms zelfs over phishing (via mail, sms of valse webshops). Koop alleen iets als je het echt nodig hebt bij een betrouwbare winkel.

In de aanloop naar Black Friday word je om de oren geslagen met spectaculaire kortingen. Daar zitten ook veel nepaanbiedingen tussen. Bijvoorbeeld: kortingen die eigenlijk geen korting zijn of die je op andere momenten ook zou krijgen. Soms worden eerst prijzen verhoogd om ze nadien terug te verlagen. Soms worden er ook enkel kortingen gegeven op 'oudere' modellen. Laat je dus niet opjagen door deze zogenaamde 'tijdelijke acties'.

Verplicht vermelden van 'oude prijs'

In België is men tegenwoordig online en offline verplicht om bij een korting de 'referentieprijs' te vermelden. Dit is de laagste prijs in de dertig dagen voorafgaand aan de kortingsperiode. Hierdoor kan je vergelijken of het effectief wel om een echte korting gaat. Winkels of webshops die deze 'referentieprijs' vermelden, zijn doorgaans betrouwbaar. 

Let op voor valse webshops via advertenties op sociale media

Black Friday is, net als de feestdagen, ook een hoogdag voor valse webshops. Zij proberen je via een mail, sms, whatsapp-bericht of socialemedia-advertentie met grootse aanbiedingen te verleiden. Deze webshops proberen je onder druk te zetten om snel door te klikken en te handelen. Hierbij bestaat het gevaar dat je opgelicht wordt. Ze stelen je bankgegevens of laten je betalen zonder iets te leveren. 

Klik dus niet zomaar door op een aanbieding als je niet zeker bent dat de aanbieder te vertrouwen is. Controleer ook altijd het webadres: kom je bij een aanbieding van een bekend merk wel op de website van dat merk terecht? Als je een aanbieding ziet, surf dan best zelf naar de website van dat merk en kijk of je die aanbieding daar ook kan vinden.

Opgelicht? Meld het dan

Ruik je onraad?
Doe een angifte via meldpunt.belgie.be. Zo kan de economische inspectie malafide spelers gericht controleren. Phishingberichten kan je ook doormailen naar verdacht@safeonweb.be.

Ben je opgelicht? 
Doe dan aangifte bij de politie. Laat je bankkaart indien nodig blokkeren via CardStop (078/170 170) en probeer bij je bank je geld terug te krijgen.