Maatregelen n.a.v. de Herdenking Derde Slag bij Ieper op 29 en 30 juli

Eind juli vormt Ieper het decor van een reeks unieke en uitzonderlijke herdenkingen rond de Derde Slag om Ieper/ Slag om Passendale.  Die worden georganiseerd door de Britse overheid in samenwerking met de Stad Ieper.

Alle Ieperlingen worden uitgenodigd op de avant-première van een grote multi-mediale evocatie op zaterdagavond 29 juli op de Grote Markt, een speciale Last Post gevolgd door de evocatie zélf op de Grote Markt op 30 juli en de uitzending op groot scherm van  de officiële herdenkingsplechtigheid op 31 juli op Tyne Cot Cemetery in Passendale. 

Vooral de evocaties op 29 en 30 juli beloven historisch en indrukwekkend te worden met een pak internationale acteurs en artiesten én onze eigen Lakenhalle als decor. De Britse Openbare Omroep BBC produceert het evenement.  Tv-zenders van over de hele wereld zullen het live uitzenden. Bij ons zendt de VRT live uit. Op zondag 30 juli zullen leden van het Britse én Belgische Koningshuis de plechtigheden bijwonen.

De BBC strijkt neer met een crew die uit honderden mensen bestaat. Er is maanden aan de voorbereiding gewerkt. Om alles in goede banen te kunnen leiden is er een aangepast verkeers- en parkeerplan in de binnenstad. Maar de toegang is gratis en alle Ieperlingen zijn welkom. Over de 2 dagen gespreid kunnen meer dan 10.000 mensen het gratis evenement bijwonen.

Gezien de omvang van deze evenementen, zullen ze  een invloed hebben op de toegankelijkheid en de werking in de binnenstad.  

Voorbereidende fase en opbouw:

Door de omvang van dit evenement is er heel wat voorbereiding nodig. DCMS werkt voor het inrichten van de eventzone samen met de Britse firma HPower. Zij zullen in de week vooraf de Grote Markt in verschillende periodes vullen met podia, projectietorens, tribunes en dergelijke.

-  Vanaf 19 juli wordt de wandelzone voor de Lakenhalle en deels ook de parkeerzone (tot aan Diksmuidestraat) ingepalmd. Vanaf 24 juli wordt dan de rest van de parkeerzone op de Grote Markt voor hen gereserveerd.

- Vanaf 19 juli start ook de opbouw van het grote centrale podium ter hoogte van het Nieuwerck. In het weekend van 21 tot en met 23 juli is het niet meer mogelijk om een derde terras te zetten bij de zaken van aan het Nieuwerck tot aan Diksmuidestraat.

- De wekelijkse markt gaat op zaterdag 22 juli nog door op de Grote Markt in een gewijzigde opstelling.

- Op 29 juli verhuist de wekelijkse markt naar de Esplanade.

- Het Sint-Maartensplein wordt de zone van waaruit BBC z’n regie zal leiden. Vanaf 21 juli wordt een deel van de parkeerzone vanaf de Donkerpoort tot aan het Nieuwerck voor hen vrijgehouden.

- Op 25 juli kunnen hier wél de optredens van de Muzikale Dinsdagen doorgaan.

- Op vrijdag 28 juli plant de organisatie een eerste repetitie onder de Menenpoort. Hiervoor is er geen verkeer onder de Menenpoort en in de Menenstraat mogelijk tussen 10.00 uur en 13.30 uur. Ook voetgangers zullen verzocht worden om de stad binnen en buiten te gaan via een alternatieve weg (vestingbrug of Basculestraat).

Zaterdag 29 juli praktisch: 

- Op 29 juli zal het centrale plein/middenplein van de  Grote Markt vanaf 19 uur enkel toegankelijk zijn via drie publiekstoegangen ter hoogte van de  Sint Jacobsstraat, D’Hondstraat en Diksmuidestraat. Toegang is gratis en tickets zijn niet nodig maar voor de veiligheid zal de bagage van iedereen worden gecontroleerd. Rugzakken zijn verboden.

- Vanaf 12u zal in verschillende fases een parkeerverbod worden ingevoerd binnen een perimeter (zie onderstaand plannetje) in de binnenstad. 

- Geen verkeer meer mogelijk vanaf 18.00 u binnen deze perimeter.

- Er zijn geen speciaal ingerichte publieksparkings op 29/07. Bij voorkeur worden de parkings aan het voetbalveld van KVK Westhoek en de Rijselpoort gebruikt.

Veiligheidsperimeter en toegangen tot de grote Markt

 

Zondag 30 juli praktisch:

- Op 30 juli zal de Grote Markt voor iedereen volledig worden afgesloten tussen 15.00 en 17.00 u. Iedereen die dan al op de Grote Markt aanwezig is zal gecontroleerd worden.

- Vanaf 17.00 u worden de drie toegangen tot de Grote Markt in Sint Jacobsstraat, D’Hondstraat en Diksmuidestraat opengesteld en kan iedereen gratis de eventzone betreden. Alleen via deze poorten kan je op de markt geraken. Bagage wordt gecontroleerd.

- Parkeren binnen de perimeter is verboden vanaf 12.00 uur

- Alle verkeer binnen de perimeter wordt volledig geweerd vanaf 14.00 u.

- Het Vandenpeereboomplein – voetpad zijde warenhuis Carrefour - is op zondag vanaf 16 uur enkel te voet via Boterstraat - Lange Meersstraat – Korte Meersstraat bereikbaar.

- Parkeren kan aan het stadion vanKVK Westhoek, Parking Picanol in de Steverlyncklaan en parking Rijselpoort. Deze parkings blijven open tot 00.30 uur.

- De terrassen in de Menenstraat moeten dicht vanaf 14u30, het meubilair moet worden binnen genomen. Vanaf 16u moeten ze worden afgesloten.

- Op de Grote Markt kunnen enkel de tweede terrassen gebruikt worden. Noch op zaterdag 29 noch op zondag 30 juli kan het derde terras uitgezet worden.

- Alle vensters met zicht op de markt moeten op zondag dicht blijven.

Afbraak

Het materiaal wordt zo snel mogelijk na de evenementen weggehaald op 30 en 31 juli. Maar sommige constructies zijn zo groot dat de afbraak wel een paar dagen en nachten in beslag kan nemen. Op donderdag 3 augustus is de markt klaar om z’n volgende gasten te ontvangen: de foorkramers van de Thuyndagfoor.

Woon je op de markt of heb je er een zaak? Dan hebben de organisatoren ook jouw hulp nodig!

De organisatie van het spektakel op zaterdag- en zondagavond (BBC) heeft een speciaal verzoek aan de bewoners, handelaars en horecazaken op de Grote Markt. Om hun spektakel extra elan te geven vragen ze of de zaken en de bewoners van de Grote Markt hun lichten kunnen aansteken op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 juli tussen 20.30 uur en 23.30 uur.  De verlichting  moet voor een sfeervolle krans van licht zorgen rond een verduisterde markt.  De straatverlichting gaat dus uit maar door de lichten in de huizen rondom de Grote Markt wordt een speciaal effect gecreëerd. Alvast bedankt om dit verzoek te willen volgen.

De Britse overheidsdienst Department for Culture, Media and Sports organiseert elk jaar van de herdenkingsperiode 2014-2018 in een ander land een nationaal herdenkingsmoment. België is voor de tweede keer aan de beurt. In 2014 was er de herdenking in Mons, en nu in 2017 komen ze naar Ieper en Passendale.

Vragen over verkeerstechnische en veiligheidsmaatregelen kunnen gericht worden aan Politie Arro Ieper: 057 230 530.

Vragen over de organisatie van het evenement aan Dienst Toerisme: 057 239 220.

Eventuele wijzigingen worden zo snel mogelijk meegedeeld.


Contactinformatie