Steunmaatregelen ondernemers

19 november 2020

Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) is het aanspreekpunt van de Vlaamse overheid om vragen te beantwoorden van ondernemers die economische schade ondervinden door het coronavirus. Hieronder bieden we een overzicht van de voornaamste Vlaamse steunmaatregelen en initiatieven voor ondernemers.

Handelshuurlening
De Vlaamse Regering voorziet een handelshuurlening voor ondernemingen die door de coronamaatregelen moeilijk hun handelshuur kunnen betalen. Deze lening kan nog tot 1 maart 2021 aangevraagd worden.

Vlaams Beschermingsmechanisme
Het Vlaams Beschermingsmechanisme vervangt dit najaar de corona hinderpremie van het voorjaar. Ondernemingen die door de coronamaatregelen een omzetverlies van minstens 60% hebben, of verplicht moeten sluiten kunnen steun krijgen voor de periode 1 oktober – 15 november en daarna ook voor de periode 16 november – 31 december.

Winwinlening
De Vlaamse Regering wil tijdens de coronacrisis het slapend geld van de Vlaming activeren en inzetten om kmo’s te versterken. Daarom wordt de populaire winwinlening van PMV/z uitgebreid en versoepeld.

 

Vlaamse Kredietbemiddelaar
Wanneer de communicatie tussen de ondernemer en de bank niet vlot verloopt, kan de Vlaamse Kredietbemiddelaar te hulp komen. Deze dienst tracht met een neutrale aanpak mee te werken aan een oplossing voor financieringsproblemen.

 

Specifieke steun voor de event-, cultuur- en horecasector

Ondernemers werkzaam in de sectoren cultuur, horeca en evenementen worden zwaar getroffen door het coronavirus. Naast meer algemene, federale maatregelen zoals:

worden voor deze noodlijdende sectoren ook specifieke maatregelen gecreëerd of versoepeld. Denk maar aan:

Voor deze sectoren biedt VLAIO een overzicht van steun in de Subsidiedatabank:

 

Alle steunmaatregelen via de VLAIO-kanalen

VLAIO bundelt alle steunmaatregelen voor ondernemers van de Vlaamse overheid, maar ook van andere overheden en instanties, via ‘nood aan financiële ademruimte’ op vlaio.be/corona en via de filter ‘coronavirus’ in de Subsidiedatabank.


Contact