Opgelet: phishingmail voor energiepremie in omloop

2 februari 2023
In heel Vlaanderen circuleren momenteel phishingmails waarin de bestemmelingen valselijk worden voorgehouden dat ze in aanmerking komen voor een energiepremie bij het Energiehuis in hun stad of gemeente of teruggave van belastingen.

Wie de premie wil ontvangen, moet zogezegd enkel zijn of haar rekeningnummer bevestigen en enkele persoonlijke gegevens meedelen. Soms wordt er gevraagd om een QR-code in te scannen. Omdat de mailberichten goed zijn opgesteld, kunnen ze betrouwbaar overkomen.

De moeilijkheid hier is dat de phishingmails met verschillende e-mailadressen worden gestuurd. We kunnen dus niet waarschuwen voor een bepaald type van mailadres. 

Hieronder staat een voorbeeldbericht van deze phishingmail, waarbij een burger een energiepremie kan ontvangen als hij bepaalde handelingen uitvoert: 

‘U komt in aanmerking voor een energiepremie van €250 bij het Energiehuis. Met al uw vragen over energie kunt u voortaan terecht in het Energiehuis van uw gemeente. Om deze premie te ontvangen dient u uw rekening te bevestigen via een website. Na het voldoen van het identificatieproces ontvangt u de premie zo snel mogelijk op uw rekening.' 

Een officiële instantie zoals de Vlaamse overheid of jouw energiehuis zal je nooit via e-mail, sms, of telefoon vragen naar jouw wachtwoord, jouw bankgegevens of andere persoonlijke en gevoelige gegevens. Voor meer informatie over hoe je phishing kan herkennen en rapporteren, zie https://www.vlaanderen.be/consumentenbescherming/phishing

Wanneer je een (vermoedelijk) vals bericht ontvangt, kan je het via e-mail doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Safeonweb.be scant het bericht automatisch op kwaadaardige inhoud. Als de links of bijlagen schadelijk zijn, worden die doorgegeven aan de leveranciers van internetbrowsers, die de schadelijke inhoud kunnen blokkeren. 

Meer info over het herkennen van valse mails via deze link.