Campagne Orange the World 2020

19 november 2020
Van 25 november tot 11 december kleuren in een groot aantal steden en gemeenten officiële gebouwen en publieke plaatsen oranje. Hiermee vragen Zonta International en Soroptimist International aandacht voor de campagne “Say NO to violence against women” (zeg NEE tegen geweld op vrouwen).

Gedurende de campagne “Orange our city, orange the world” zal in Ieper de Rijselpoort oranje oplichten en worden er oranje vlaggen opgehangen aan de vlaggenmasten op de Grote Markt en op de rotonde Rijselpoort. 
 
Social media sharing
Geweld tegen vrouwen en meisjes is één van de meest voorkomende schendingen van mensenrechten op wereldvlak. De Verenigde Naties lanceerden in 1991 de '16 dagen van activisme tegen gender gerelateerd geweld' met als doel een einde te maken aan geweld op vrouwen en meisjes. Ze riepen alle vrouwenverenigingen in de wereld op om actie te voeren en zo de aandacht te vestigen op fysiek, mentaal en seksueel geweld op vrouwen.

Soroptimist Ieper en Zonta Ieper nemen sinds enkele jaren actief deel aan de sensibiliseringscampagne. Ze krijgen daarbij de actieve medewerking en steun van het stadsbestuur.
 
Tijdens de lockdown was er een aanzienlijke toename van huiselijk geweld. De hulplijn 1712 werd dit voorjaar gemiddeld 170 keer per maand gecontacteerd door slachtoffers van partnergeweld. Dat is een stijging van 79% tegenover vorig jaar. 
 
Ben je slachtoffer of getuige van geweld? Praat erover met iemand die je vertrouwt, meld het, zoek hulp. Contacteer 1712 voor alle vormen van geweld. De website www.slachtofferzorg.be biedt informatie voor alle slachtoffers of getuigen van geweld.

Contactinformatie