Ophokplicht versoepeld

6 april 2021
Goed nieuws voor wie kippen, ganzen of ander pluimvee heeft: de ophokplicht, die sinds 15 november van kracht was, wordt versoepeld voor particulieren. Dat komt omdat er al enkele weken geen nieuwe gevallen van vogelgriep meer zijn ontdekt in ons land.
 
Sinds 15 november moesten vogels en pluimvee in hun hok blijven, of minstens met netten afgeschermd worden, zodat ze niet in contact zouden komen met wilde vogels. Want er waren enkele vogels ontdekt die besmet waren met het vogelgriepvirus H5, een erg besmettelijke en dodelijke ziekte. Om te voorkomen dat tamme dieren zouden worden besmet door wilde, moest elk contact vermeden worden.
 
Maar de toestand evolueert gunstig: sinds eind januari zijn er geen besmettingen meer ontdekt bij pluimvee en vogels die gehouden worden door mensen, sinds 1 maart is er ook geen besmet wild dier meer gevonden.

En dus komt er een eerste versoepeling: vanaf dinsdag 6 april hoeven de dieren van particulieren niet meer opgehokt of afgeschermd te worden. Ze moeten wel nog binnen gevoederd worden, zodat er geen wilde vogels worden aangetrokken door het voer.

Contactinformatie