Openluchtzwembad niet langer beschermd als monument

27 april 2022

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed, ondertekende het definitieve opheffingsbesluit voor de opheffing van de bescherming als monument van het openluchtzwembad in Ieper. 

De bescherming als monument van het openluchtzwembad in Ieper wordt definitief opgeheven. Het zwembad werd in 2009 beschermd als monument als zeldzaam voorbeeld van een stedelijk openluchtzwembad met bewaarde zweminfrastructuur uit het interbellum.

Behalve een korte heropening als stadsstrand in 2005 is de site sinds de definitieve sluiting van het openluchtzwembad begin jaren 2000 in onbruik. Om de veiligheid en waterafvoer te garanderen plannen de Stad Ieper en de Vlaamse Milieumaatschappij tegen 2027 verbeteringswerken uit te voeren aan de inrichting van de oostelijke stadsgrachten. De zwembadsite vormt hierbij een strategisch knooppunt waar verbeteringswerken gepland zijn om een verbinding van de Kasteelgracht met Wieltjesgracht te realiseren. De geplande werken zijn absoluut noodzakelijk, prioritair en van algemeen belang om het overstromingsrisico en de langetermijneffecten van de klimaatverandering in het IJzerbekken duurzaam te verminderen.

Gezien de werken niet mogelijk zijn met een integraal behoud van de zweminfrastructuur wordt de bescherming als monument opgeheven. Hiervoor liep van 22 oktober 2021 tot en met 21 november 2021 een openbaar onderzoek. Gezien het belang van de verbeteringswerken aan de oostelijke stadsgrachten besliste minister Matthias Diependaele de bescherming als monument definitief op te heffen.

Anderhalf jaar geleden brachten enkele leden van het stadsbestuur en minister Diependaele een bezoek aan het voormalige openluchtzwembad. Ter plaatse hebben ze toen de staat en problematiek van de site geduid. Enerzijds de noodzakelijke waterwerken die moeten gebeuren, anderzijds de gedeeltelijke bescherming die de mogelijkheden voor herinrichting beperkt. De minister had daar oor naar en beslist nu tot de opheffing van de bescherming. Goed nieuws, want dit biedt veel meer vrijheid voor de toekomstige invulling van de site.

Na ruim 20 jaar verloedering kan stad Ieper eindelijk aan de slag om in volle vrijheid een nieuw project gestalte te geven, samen met de Vlaamse Milieumaatschappij voor de ingrijpende waterwerken en onze eigen stadsdiensten voor een creatieve en duurzame invulling. Maar vooral ook in samenspraak met de Ieperlingen en de buurt. Het uiteindelijk resultaat moet er ook voor zorgen dat Ieper in de toekomst nooit met de voeten in het water komt te staan