Een blik op het nieuwe ontmoetingscentrum in Dikkebus

26 april 2021
Dikkebus krijgt een nieuw ontmoetingscentrum. Dat zal het verenigingsleven ongetwijfeld een boost geven. We geven je alvast een inkijkje in de plannen.
 
Wat voorafging 

Stad Ieper vroeg aan de vaste gebruikers van het OC (ontmoetingscentrum) Dikkebus en aan de plaatselijke verenigingen wat hun wensen en noden waren. Die input vormde het uitgangspunt voor de plannen van het nieuwe gebouw. De oplevering van het nieuwe ontmoetingscentrum Dikkebus is voorzien tegen september 2023. De aangestelde architect is Robrecht Van Hooreweghe van Spoor9 Architecten.

Inkijkje in de plannen

Duurzaam en groen
Het huidige schoolgebouw, een voorbeeld van wederopbouwarchitectuur na de Eerste Wereldoorlog, blijft behouden. Een mooi voorbeeld dus van circulair en duurzaam bouwen. Aan het bestaande gebouw komt een nieuwe polyvalente zaal. De nieuwbouw krijgt ook een groendak met aansluiting voor zonnepanelen.
 
Een échte ontmoetingsplaats
De lokalen van de KSA krijgen een nieuwe plaats in het huidige ontmoetingscentrum, daar komt ook ruimte voor het mobiele dienstencentrum van Stad Ieper. Al de gebouwen zullen rond een centraal ontmoetingsplein liggen dat achteraan aansluit op de groene speelzone.
Een deel van het oude schoolgebouw zal opengebroken worden. Vanaf het ontmoetingsplein kom je daardoor op een halfopen binnenruimte die zich perfect leent voor een kleine zomeractiviteit, een verkoopstand bij een openluchtactiviteit of een gezellige babbel met je buur … De ingang van het ontmoetingscentrum ligt net om de hoek.
 
Veelzijdige, flexibele invulling
In het oude schoolgebouw komt er op het gelijkvloers een groot lokaal waar de harmonie haar repetities houdt. Ook andere verenigingen zullen in dit lokaal terecht kunnen, want de harmonie beschikt over een aparte materiaalruimte. Via de trappenhal met lift kom je op de eerste verdieping waar Dé Academie haar lessen beeldende kunst en muziek verzorgt.
 
Terug beneden kom je bij de polyvalente zaal. Een groot raam met zonnewering buiten biedt uitzicht op het ontmoetingsplein en de speelzone. Gordijnen in de zaal zorgen voor de nodige verduistering bij film- of podiumactiviteiten. Om de volledige ruimte van de zaal te kunnen gebruiken, staat er geen vast podium. Maar met de mobiele podiumelementen van de stad Ieper, kan je op 2 zijden eenvoudig een podium opbouwen. Theatertechnisch wordt de zaal verder uitgerust met een vaste geluidsinstallatie, beamer met scherm en een aantal theatertrekken voor theaterspots.
 
Geen gezellig samenzijn zonder een hapje of drankje. De bar sluit aan op de zaal. Voorzien van de nodige koeling, keukeninrichting en ruimte voor tafels en stoelen kan dit lokaal ook dienst doen als leskeuken of vergaderlokaal. De berging voor materialen en dranken bevindt zich aan de buitenkant van de infrastructuur. Zo ontstaat er een geluidsbuffer en minder kans op hinder voor de buren.

Contactinformatie