Noodopvang in Ieperse scholen zoekt vrijwilligers

11 mei 2020
De scholen in Ieper maken zich klaar om vanaf vrijdag 15 mei een deel van de leerlingen opnieuw te verwelkomen in de klas. Deze week zijn de scholen volop bezig met de organisatie hiervan. Voor de noodopvang hopen de scholen en Stad Ieper te kunnen rekenen op vrijwilligers. 

Schepen Eva Ryde met bevoegdheid onderwijs: “Als stadsbestuur ondersteunen we de scholen al logistiek door het uitlenen van 1150 nadars en ter beschikking stellen van lokalen. Genoeg mensen die de kinderen kunnen begeleiden is het grootste knelpunt. Samenwerken is ook hier het antwoord, in het belang van alle kinderen en jongeren die zo hun lessen weer kunnen volgen en ouders die opnieuw hun werk kunnen aanvatten.”Vanaf 15 mei kunnen de leerlingen uit het eerste, tweede en zesde schooljaar opnieuw les volgen. Naast hun kerntaak van onderwijzen moeten scholen hierbij ook de noodopvang organiseren voor de kinderen die nog geen les krijgen en aan de voorwaarden voor de noodopvang voldoen. En dat is een gigantische moeilijke puzzel om te leggen, dus alle hulp is broodnodig.
 
Bijna alle leraren worden in elke school al volledig ingezet voor de lessen en de aanlooplessen. De leerlingen mogen maximaal met 14 samen in een klas. Daarom doen de scholen een beroep op ondersteuning van de stad voor de noodopvang.
 
Stad Ieper kan een aantal personeelsleden inzetten voor de noodopvang, maar heeft zelf onvoldoende mankracht om alle scholen van voldoende mensen te voorzien. De stad hoopt daarom dat ook de vrijwilligers de scholen uit de nood kunnen helpen. Zij kunnen helpen begeleiden tijdens de preteaching en ontspanningsmomenten.
 
Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
  • Je hebt affiniteit of ervaring in sociaal-pedagogisch werk.
  • Je bent minimum 18 jaar, je bent niet ouder dan 65 jaar en je behoort niet tot een risicogroep.
  • Je bent bereid om minstens 1 halve dag per week in te staan om een groep van max. 14 kinderen te begeleiden (leeftijd varieert van 2,5 tot 12 jaar). 
  
Hoe meld ik me aan als vrijwilliger?
Via dit online fomulier kan je je aanmelden. Hierbij moet je ook een uittreksel van het strafregister, model 2 toevoegen, dat kan je makkelijk en snel via het thuisloket. Uiterlijk de volgende dag krijg je het uittreksel in je mailbox. Een vergoeding wordt voorzien.Meer info via huisvanhetkind@ieper.be  of bel naar het corona-meldpunt 0800 9 8900.