NMBS maakt perrons rookvrij vanaf 2023

30 december 2022

Vanaf 1 januari mag er niet meer gerookt worden op de perrons in de stations. Het volledige spoorwegdomein wordt rookvrij en NMBS lanceert een bewustmakingscampagne voor de reizigers. 

1 januari staat voor de deur en dat gaat gepaard met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Roken en vapen worden binnenkort verboden in heel het station, ook in de open lucht. 

Het algemeen rookverbod in de stations is een politieke beslissing, die NMBS en de kankerverenigingen alleen maar kunnen toejuichen. Concreet zal de maatregel gelden in alle 550 stations van het land. Er zijn 3 doelstellingen: gezondheid, netheid en duidelijkheid. 

Een comfortabel station voor iedereen
Wat betreft de gezondheid, helpt de maatregel om vervelende situaties te voorkomen. Een tabakvrije omgeving beschermt reizigers en spoorwegpersoneel tegen de schadelijke gevolgen ervan. Dit gaat ook kopieergedrag tegen, met name bij jongeren en kinderen die gebruikmaken van de perrons.

De maatregel zorgt ook voor meer netheid, aangezien er geen sigarettenpeuken meer op de perrons en in de sporen gegooid zullen worden. Het schoonmaken van sporen en perrons vraagt een complexe logistiek en gaat gepaard met zeer hoge jaarlijkse kosten.

En als de wet uniform wordt toegepast, zorgt dat voor meer duidelijkheid: de nieuwe maatregel maakt namelijk geen onderscheid tussen de overdekte perrons en de perrons in open lucht. Het rookverbod geldt voortaan op het volledige spoorwegdomein.