Na drama vorig jaar, opnieuw goed nieuws over Ieperse slechtvalken

12 augustus 2019

Eén van de jonge slechtvalken die geboren werd in de torenspits van de Ieperse Sint-Maartenskathedraal, is waargenomen op de toren van de wereldberoemde King’s College Chapel in de Engelse universiteitsstad Cambridge.

Vogelliefhebbers hebben de vogel gespot en konden de gekleurmerkte ring aflezen. Die ring kreeg het jong op 12 mei 2017 van een Ieperse stadsarbeider.

De valk is dus een vrouwtje en heeft nu waarschijnlijk een nest in de toren van het wereldberoemde, 15de eeuwse King’s College. Slechtvalken hebben een duidelijke voorkeur voor eeuwenoude gotische torens, omdat die gelijken op hun natuurlijke broedbiotoop: ruwe rotswanden met beschutte schuilplaatsen en kleine nissen.

Het Cambridge-verhaal is super nieuws na het drama van vorig jaar. Toen werd het Ieperse mannetje (april 2018) neergeschoten en zijn pootjes werden afgesneden. Het nest had 4 eieren; maar één vogel overleefde bij de alleenstaande mama en kon het nest verlaten.

Maar intussen heeft het vrouwtje een nieuw lief. Van dit nieuwe mannetje hebben liefhebbers de kleurring aflezen: ring G6. Het gaat om een driejarig mannetje, afkomstig van de klokkentoren van Dottenijs (nabij Moeskroen, net over de taalgrens). Dit jaar zijn in onze Sint-Maartenskerk bij deze mama en nieuwe papa 4 jonge slechtvalken geboren.

Het feit dat een driejarig mannetje uit Dottenijs zich in Ieper vestigt en een tweejarige Ieperse slechtvalk een nieuwe nestplek zoekt op enkele honderden kilometers van de Sint-Maartenskathedraal, toont aan dat de populatie slechtvalken opnieuw groeit. 30 jaar geleden waren de slechtvalken totaal uitgeroeid. Leeggevallen nestplaatsen worden opnieuw vlot opgevuld, waardoor de nieuwe populatie opnieuw goed stand kan houden.


Contactinformatie