Stad Ieper zoekt 100 inwoners om een lokval voor de Aziatische hoornaar te plaatsen

9 februari 2024

- ALLE LOKVALLEN ZIJN INTUSSEN GERESERVEERD. DANK VOOR DE INTERESSE! - 

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die sinds 2004 in Europa voorkomt en ecologische en economische schade veroorzaakt. Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. 
Stad Ieper schakelt in 2024 nog een versnelling hoger in de bestrijding van deze invasieve exoot.

Waarom is bestrijden noodzakelijk?

De soort kent amper natuurlijke vijanden en vermenigvuldigt zich snel. Eén nest kan een 500-tal koninginnen voortbrengen. In 2019 waren er in Ieper 3 meldingen van Aziatische hoornaars, in 2022 ging het al om 38 meldingen, in 2023 om maar liefst 502. In 2023 werden op grondgebied Ieper 81 nesten van Aziatische hoornaar bestreden. De stad komt financieel tussen in het bestrijden van deze nesten. Door in de lente proactief zoveel mogelijk koninginnen af te vangen kunnen we deze kostprijs hopelijk wat verlagen en ecologische en economische schade van de Aziatische hoornaar beperken.

Lokval: zo werkt het

 • De lokval doodt geen andere insecten.
 • Je gebruikt een lokvloeistof die vooral de Aziatische hoornaar aantrekt. Of een mengsel van bier, wijn, suiker/grenadine.
 • Koningin gevangen? Stop de lokval een halfuur in de diepvries. Daarna kan je de koningin zonder risico verwijderen en doden door het nog minstens 24 uur verder in te vriezen. Het is erg belangrijk dat je Europese hoornaars en andere insecten terug vrij laat in de zon. 


Help mee: plaats een lokval

Stad Ieper stelt dit jaar 100 lokvallen en lokvloeistof voor Ieperlingen ter beschikking in nauwe samenwerking met de Vespawatchers, imkervereniging De Westerbie en het bedrijf McBride.

Plaats de lokval voor begin maart in je tuin, bij je woning of bedrijf en controleer regelmatig. Indien nodig vul je bij met lokvloeistof. De lokvallen blijven tot eind mei staan.

Praktisch:

 • Inschrijven is verplicht.
 • Lokval afhalen op dinsdag 20 februari tussen 16u en 19u in AC Auris, Ter Waarde 1, Ieper.
 • Inschrijven kan vanaf maandag 12 februari om 18 uur en zolang de voorraad strekt. Je kan je voorkeur van ophaalmoment ( drie tijdsblokken op 20 februari) opgeven.


De lokvallen zijn intussen allemaal gereserveerd.  Wie een aanvraag deed, krijgt nog een bevestiging met verdere afspraken. Dank voor de interesse!

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Hoornaars zijn bijna dubbel zo groot als een wesp of honingbij. In België komen twee hoornaarsoorten voor: de Aziatische hoornaar en de Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar is net iets kleiner dan de Europese hoornaar.

 • 3,5 cm groot
 • zwart, met oranje plekken op de kop
 • poten half zwart, half geel

Aziatische hoornaar hoe te herkennen

Nesten van de Aziatische hoornaar 

 • Lichtbruine nesten bij beschutte plekjes rond je huis (tuinhuis, onder luifel, speelhuisjes ...)
 • Eerst zo groot als een tennisbal, even later als een voetbal.
 • In de zomer nesten tot 1 meter groot, hoog in bomen. Door het dichte bladerdek zijn deze nesten vaak moeilijk te vinden.

Is het warmer dan 15 graden? Dan vliegen de koninginnen van de Aziatische hoornaar uit. Ze zoeken een beschutte plaats om een nieuw nest te maken. Meestal in of bij schuren, tuinhuizen, afdakken, luifels, struiken ...

De nesten in het voorjaar vind je dicht bij de grond. Een nest is in het begin zo groot als een tennisbal, even later zo groot als een voetbal. Kijk goed uit.

Waarnemingen van nesten kan je doorgeven via www.vespawatch.be. Losse waarnemingen van de Aziatische hoornaar graag melden via www.waarnemingen.be

Vorig jaar al een lokval opgehaald?

Om zo veel mogelijk mensen de kans te geven een lokval te plaatsen willen we vragen dat wie vorig jaar al een lokval meekreeg zich niet nogmaals registreert. Graag roepen we iedereen op die vorig jaar al een lokval meekreeg om deze lokvallen tussen begin maart en eind mei opnieuw te plaatsen. Deze mensen kunnen indien gewenst opnieuw een halve liter gratis lokvloeistof verkrijgen en zullen hiervoor binnenkort apart gecontacteerd worden.

Contactinformatie