West-Vlaamse landbouwers moeten voor 10 augustus seizoenarbeiders registreren

6 augustus 2020
Een plotse of grootschalige instroom van buitenlandse seizoenarbeiders uit regio's met oranje of rode reiscode verhogen het risico op bijkomende besmettingen met COVID-19. Die mensen moeten verplicht getest worden. Daarom moeten West-Vlaamse landbouwers op politiebesluit van de gouverneur voor 10 augustus 16 u. alle seizoenarbeiders registreren.
 
Het politiebesluit van waarnemend gouverneur Anne Martens genomen op 06 augustus 2020 met onmiddellijke uitvoerbaarheid, vermeldt een aantal verplichtingen. Dit is nodig om eventuele gezondheidsrisico’s verbonden aan seizoenarbeid onder controle te houden.
 
Maatregelen van kracht vanaf 6 augustus tot en met 31 augustus 2021:
 
  • Voor 10 augustus 16 u. alle seizoenarbeiders registreren. Ieperse landbouwers kregen alle info met instructies via mail of per post.

  • Buitenlandse seizoenarbeiders afkomstig uit een land of gebied dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode GROEN krijgt en zich inschrijven in de provincie West-Vlaanderen moeten hun temperatuur laten nemen door de werkgever bij aankomst. Bij verhoogde temperatuur of duidelijke ziektesymptomen moet meteen een arts worden geraadpleegd.

  • Buitenlandse seizoenarbeiders afkomstig uit een land of gebied dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode ORANJE of ROOD krijgt en zich inschrijven in de provincie West-Vlaanderen moeten zich meteen bij aankomst in de provincie laten testen op coronavirus COVID-19 en in afwachting van het resultaat in quarantaine gaan.

  • De werkgevers moeten dagelijks de temperatuur nemen van hun ingeschreven seizoenarbeiders, deze registreren en bij verhoogde temperatuur of duidelijke ziektesymptomen meteen een arts raadplegen.

  • De seizoenarbeiders moeten in dezelfde, vaste groepen van maximaal 10 personen worden tewerkgesteld. Indien er bij iemand een hoge temperatuur wordt vastgesteld of er een vermoeden van besmetting is, moet de groep van 10 in afwachting van het testresultaat afgezonderd worden.
 
Vragen? Neem contact op met de dienst Milieu: mail naar milieu@ieper.be of  bel 057 451 670.