Ketelkwaad en Hamiltonpark

10 juli 2018

Op zaterdag 7 juli is het nieuwe vestingpark Ketelkwaad officieel geopend  in Ieper, alsook het nieuwe evenementenplein Hamiltonpark. Die liggen alletwee langs onze buitenvestingen.  

Het voormalige groenafvalpark is een evenementenplein  geworden: een grote open groene ruimte voor kleine concerten of voorstellingen (bijvoorbeeld Gevleugelde Stad), een speelplek voor jeugdbewegingen of ruimte voor het zetten van grote tenten, zoals circussen. Dat plein kreeg, op voorstel van ere-burgemeester Luc Dehaene,  de naam “Hamiltonpark”,  verwijzend naar de Nieuw-Zeelandse stad Hamilton.

Hamilton is een stad met 150.000 inwoners centraal in het Noordereiland van  Nieuw-Zeeland; die met Ieper gelinkt is via WO1. Ook vanuit Nieuw-Zeeland en vanuit de stad Hamilton trokken vele duizenden mannen naar het front van de Ieperboog. Meer dan 5.000 van hen sneuvelden in de ‘Flanders Fields’. Uit dank voor het herdenken van de Nieuw-Zeelandse slachtoffers is er in Hamilton vorig jaar het ‘Ieper Memorial Park’ ingericht. Zaterdag was er een delegatie uit Hamilton aanwezig bij de opening. De burgemeester van Ieper Jan Durnez en de burgemeester van Hamilton Andrew King hebben het park en het plein dan ook gezamenlijk officieel geopend.

Een groot deel van de voormalige volkstuintjes die langs de buitenvestingen lagen, vormen nu -samen met het voormalige Vredespark-  het Ketelkwaad: een nieuw park met paden, een natuurspeeltuin, een hondenuitlooppark, houten brugjes, picknickruimtes, bosland,  infoborden, schuilhuisjes, extra waterpartijen en beekjes, ligweiden, boomgaarden en schapenweiden. De stadsdiensten zijn het park Ketelkwaad hier en daar nog aan het afwerken. Zo worden er nog extra zitbanken en picknicktafels gezet en het Ketelkwaad wordt ook volledig toegankelijk voor mensen met een handicap.

Om een naam te vinden voor het nieuwe stadspark deed de stad een beroep op de Ieperlingen. Eind vorig jaar lanceerde Ieper een oproep en er kwamen 43 voorstellen binnen van meer dan 30 mensen. De straatnamencommissie van Ieper pikte daaruit de namen Ketelkwaad (middeleeuws toponiem voor “ een nat gebied” verwijzend naar het voormalige moeras op die plek) , het Majoorpad dat het eilandje met de Rijselpoort verbindt (verwijzend naar de Majoorgracht van de vestingen) en de naam Hamiltonpark ( zie hoger


Contactinformatie