Uitgestelde editie Kattenstoet 2021 wordt afgelast

18 januari 2022

Op 8 mei 2022 zal de 46ste -reeds uitgestelde- editie van de Kattenstoet toch niet door de straten van Ieper trekken. De blijvende moeilijke corona-omstandigheden maken het onmogelijk om de topstoet succesvol voor te bereiden. In samenspraak met het directiecomité van de Kattenstoet besliste het College van Burgemeester en Schepenen de volgende Kattenstoet meteen in 2024 te laten plaatsvinden en zo dus één editie van de stoet over te slaan.

De Kattenstoet is altijd een topstoet van de hoogste kwaliteit. Aan dit grootse evenement gaan maanden voorbereiding vooraf. Verenigingen, scholen, medewerkers … kunnen door het risico op coronabesmettingen en de opgelegde maatregelen amper of niet repeteren. De coronapandemie blijft onvoorspelbaar en daardoor niet in te schatten wanneer mensen weer veilig kunnen samenkomen.

Bovendien vergt de organisatie van de Kattenstoet in een coronacontext veel meer medewerkers (CST-controle, uitbreiding locaties verkleed- en grimeruimtes etc.). Deze extra helpende handen rekruteren blijkt niet evident. 

“Ondanks de enorme drive van alle betrokkenen maken de coronaomstandigheden het onmogelijk om de Kattenstoet dit jaar te organiseren. Het is beter om deze moeilijke beslissing bij de start van 2022 te nemen, dan af te wachten en iedereen met een grote portie onzekerheid op te zadelen. Ook een kleiner alternatief programma in het weekend van 8 mei is niet evident, want verenigingen, vrijwilligers en Ieperse groepen vormen ook in dat geval het kloppend hart van het evenement. Daarom zetten we liever meteen in op een volgende Kattenstoet in 2024. Dan gaan we resoluut voor een topeditie, waarvoor duizenden bezoekers uit binnen – en buitenland naar onze stad kunnen afzakken. We denken wel na over een ‘teaser’ in 2023 in aanloop naar en ter aankondiging van de volgende stoet van 2024. Hoe die er zal uitzien en wanneer we die inplannen, is nog te bespreken. ”,  aldus burgemeester Emmily Talpe.

“We hadden het zo graag anders gewild. Als stadsbestuur beseffen we dat er al veel inspanningen werden geleverd voor de geplande 46ste editie van de Kattenstoet op 8 mei. Daarom willen we in de eerste plaats alle medewerkers en vrijwilligers bedanken voor hun aanstekelijk enthousiasme en hun wil om er in moeilijke omstandigheden toch een fantastische Kattenstoet van te willen maken.”, aldus schepen Diego Desmadryl.

De driejaarlijkse Kattenstoet, met een stoet op zondagmiddag en een aankondigingsprogramma op zaterdagavond is een van de succesvolste stoeten in Vlaanderen die telkens zo’n 50.000 toeschouwers lokt uit binnen- en buitenland, waarvan zo’n 5 000 uit Japan. Bij elke editie pakt de stoet uit met enkele vernieuwingen (nieuwe praalwagens, kledij, verhaallijnen …).  

Foto: Giovani Flaghel