Wat moet je doen als je je 2de coronavaccin hebt gemist?

7 juni 2021

Zo’n 3 miljoen mensen krijgen deze zomer de tweede prik tegen COVID-19. En voor velen zal het puzzelen zijn om de vakantie- en reisplannen of andere plannen af te stemmen en aan te passen aan dat tweede vaccinatiemoment. Elk uitstel van vaccinatie is een uitstel van bescherming. En dat geldt ook voor je tweede prik.

Heb je er alles aan gedaan om je tweede afspraak voor vaccinatie na te komen, maar geraak je er écht niet? Dan kan je binnenkort een inhaalvaccinatie krijgen, nadat iedereen van de volwassen bevolking is uitgenodigd geweest. Want een tweede dosis krijgen op een later moment is veiliger dan helemaal geen tweede dosis. Hoe dat precies zal gebeuren, wordt momenteel verder uitgewerkt.

Heb je je tweede dosis gemist? Dan krijg je op een later moment de kans om je een tweede keer te laten vaccineren. Een tweede dosis krijgen op een later moment is veiliger dan helemaal geen tweede dosis. De overheid zal daarvoor een inhaalmoment voorzien in de vaccinatiecentra nadat de volwassen bevolking de kans heeft gekregen zich te laten vaccineren.

Wanneer en hoe kan ik een inhaalvaccin halen voor een gemiste tweede dosis?
Hoe en wanneer er een inhaalmoment voorzien wordt voor wie zijn tweede dosis gemist heeft, wordt momenteel volop voorbereid. De inhaalvaccinatie zal georganiseerd worden volgens deze principes:

  • Tijdens een beperkte periode van een paar weken zal je een nieuwe afspraak kunnen maken voor een vaccinatie met een tweede dosis in je vaccinatiecentrum.
  • Dat inhaalmoment zal ten vroegste vanaf eind augustus kunnen plaatsvinden. Tot dan zullen de zo goed als alle beschikbare vaccins ingezet moeten worden voor de eerste en tweede dosissen van mensen die wel op hun uitnodiging konden ingaan.
  • (Ook) in september zullen er nog inhaalvaccinaties plaatsvinden.
  • Je zal je (wellicht) moeten inschrijven voor de inhaalvaccinatie voor een tweede dosis.
  • We onderzoeken of de inschrijving kan verlopen via QVAX, waarna je zelf een afspraak moet maken op beschikbare dagen in je vaccinatiecentrum. Je krijgt dan geen datum vooraf aangeboden.
  • Momenteel gaan we ervan uit dat we geen vaccintypes mixen, en je voor je inhaalvaccin dus hetzelfde vaccintype krijgt dan het vaccin van je eerste dosis.

De organisatie van deze inhaalmomenten is nog in ontwikkeling. Dat hangt af van een aantal voorwaarden, zoals de beschikbaarheid van vaccins, het aantal mensen dat zijn tweede dosis mist, de mogelijkheden en de beschikbaarheid van de vaccinatiecentra, de technische mogelijkheden om mensen een nieuwe afspraak te laten maken…

Lees meer over de algemene principes van een inhaalvaccinatie .