In de winter moet je soms strooien…

22 januari 2019

Nu de dagen kouder worden heeft de stad zijn strooiplan uit de kast gehaald, geëvalueerd en op punt gezet. Want bij sneeuw of ijzel zet de stad extra materiaal, personeel en middelen in om de straten zo goed als mogelijk veilig te houden. Onze technische dienst heeft daarom weloverwogen strooirondes uitgetekend die je hier kan raadplegen. Die strooirondes worden hoofdzakelijk uitgevoerd door een aannemer die in opdracht van Stad Ieper werkt. Hij strooit met drie strooiwagens bepaalde straten in de binnenstad , de industriezones, de deelgemeenten, schoolomgevingen, verbindingswegen, invalswegen op het ziekenhuis en brandweer alsook de belangrijkste fiets- en wandelpaden.

Er zijn daarnaast een pak straten en invalswegen op het grondgebied die niet door Stad Ieper maar door de Vlaamse overheid worden gestrooid omdat het om gewestwegen gaat. Voorbeelden van gewestwegen zijn de Veurnseweg, Poperingseweg, Dikkebusseweg, Steentjemolenstraat, Ruusschaartstraat, Krommenelsstraat, Oudstrijderslaan, Meenseweg, Rijselseweg, Diksmuidseweg, Randweg, Oostkaai, Armentierseweg, Kemmelseweg, A19 of Zuider- en Noorderring.

Bij oproep werken meteen 3 strooiwagens binnen de 3 uur elk hun traject af. Als het weer uitzonderlijk guur is, kan het wat langer duren.

Overàl en in alle Ieperse straten op het hele grondgebied strooien is niet evident. Maar de stad doet zijn best om mensen nooit té ver over gladde wegen te sturen: je zal op het Ieperse grondgebied van aan je huis in principe nooit verder dan 1,7 kilometer over een onbestrooide weg hoeven te rijden. Belangrijkste is natuurlijk dat iedereen oplet als het buiten super koud is en zijn rijstijl gaat aanpassen.

Naast het strooien van de wegen zorgen de technische diensten ook voor het sneeuwvrij maken van de voetpaden langs de openbare gebouwen. De voetpaden rond of in groenzones, vestingen of parken worden sneeuwvrij gehouden door de stedelijke groendienst.

Wat kan je als Ieperling zélf doen?

Volgens het politiereglement moet iedereen (bewoners, eigenaars, winkeliers, bedrijven) het voetpad voor de eigen woning sneeuw- en ijsvrij te houden; ook bij leegstand of verbouwingen. Sneeuw die je van het voetpad verwijdert, moet je aan de rand van het voetpad opeenstapelen. In de straatgoot gooien mag niet om het dooiwater goed te kunnen laten wegvloeien. Strooizout kan je als particulier kopen in gespecialiseerde winkels; Stad Ieper stelt geen strooizout ter beschikking.

Meer info: uitvoerende technische dienst, tel. 057 239 520, technische.dienst@ieper.be


Contactinformatie