Ieper herdenkt atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki

Van 6 augustus 2019 tot 9 augustus 2019

Op 6 en 9 augustus is het exact 74 jaar geleden dat de beide Japanse steden het slachtoffer werden van een aanval met een kernwapen. Stad Ieper en Mayors for Peace willen dat gepast herdenken en roepen alle Ieperlingen op om daaraan mee te doen.

Mayors for Peace is een internationaal netwerk van steden en gemeenten waar ook de stad Ieper lid van is. Deze organisatie werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki en heeft tot doel om in solidariteit met steden van over heel de wereld te pleiten voor nucleaire ontwapening.

Wereldwijd telt de organisatie 7772 steden in 163 landen. In België zijn 375 steden en gemeenten lid van het netwerk. De stad Ieper functioneert sedert vorig jaar op vraag van burgemeester Matsui van Hiroshima als ‘lead city’ voor België. Vanuit deze functie heeft de Ieperse burgemeester Talpe het initiatief genomen om alle leden van het netwerk op te roepen om deel te nemen aan een gezamenlijk initiatief dat visibiliteit geeft aan het netwerk en dit naar aanleiding van de jaarlijkse herdenking van de atoomaanvallen op de steden Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus.

Op vraag van de Ieperse burgemeester nemen zo’n 100 Belgische steden en gemeenten deel aan het herdenkingsinitiatief. Concreet zal in zo’n 100 steden en gemeenten de Mayors for Peace vlag gehesen worden op dinsdag 6 augustus om 8u15. De vlag wordt vervolgens gestreken op vrijdag 9 augustus om 11u02, exact de twee ogenblikken waarop twee bommen de twee steden vernielden.

Op 6 en 9 augustus is het dus 74 jaar geleden dat de beide Japanse steden het slachtoffer werden van een aanval met een kernwapen. Twee bommen (Little boy (Hiroshima) en Fat Man (Nagasaki)) vernielden twee steden en maakten vrijwel meteen 140000 en 70000 slachtoffers. Samen met de burgemeesters Matsui en Taue wil de stad Ieper stilstaan bij wat de beide Japanse steden is overkomen en samen met hen de internationale gemeenschap oproepen op dringend werk te maken van wereldwijde nucleaire ontwapening. Vandaag telt de wereld immers nog steeds zo’n 15000 kernwapens die gemiddeld 30 keer de kracht hebben van de bommen die 74 jaar geleden zijn ingezet.

In Ieper zal de vlag gehesen worden tijdens een ceremonie op dinsdag 6 augustus om 8u00 ’s morgens op het pleintje op de hoek van het Sint-Maartensplein en het Vandenpeereboomplein.

Alle Ieperlingen worden uitgenodigd om deze plechtigheid bij te wonen.

 


Contactinformatie