Ieper herdenkt atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki

10 augustus 2022

Op 9 augustus was het exact 77 jaar geleden dat het Amerikaanse leger een tweede atoomaanval uitvoerde boven Japan. Na Hiroshima op 6 augustus was het plan om vandaag de stad Kokura te bombarderen, teneinde Japan tot capitulatie te dwingen tijdens WOII. 

De weersomstandigheden boven de stad waren niet goed en daarom werd beslist om de tweede atoombom boven de stad Nagasaki tot ontploffing te brengen omstreeks 11u00. Om en bij 70.000 mensen lieten hierbij het leven. In de week na de twee aanvallen stierven samen om en bij 200.000 mensen. 

Tijdens deze plechtigheid bekrachtigde stad Ieper het engagement van de stad als Lead City voor België van het internationale netwerk Mayors for Peace. Ieper riep eerder dit jaar alle Belgische steden die lid zijn van het netwerk (395 in België) op om aandacht te besteden aan de atoomaanvallen door de Mayors for Peace vlag te hijsen teneinde solidariteit te tonen met beide Japanse steden, stil te staan bij de slachtoffers en de overlevenden (Hibakusha genaamd), maar ook aandacht te besteden aan de actuele dreiging van een kernoorlog.