Herdenking atoomaanval Hiroshima op 6 augustus

6 augustus 2021

Vandaag is het precies 76 jaar geleden zijn dat kernwapens voor het eerst werden ingezet bij de Japanse stad Hiroshima. Drie dagen later werd een tweede kernwapen gedropt boven de stad Nagasaki.

Eigenlijk wou het Amerikaanse leger de stad Kokura bombarderen, maar bewolking maakte dit onmogelijk. Uiteindelijk vernielde de tweede, en tot nu toe ook laatste atoombom, de stad Nagasaki op 9 augustus. Toch blijft de nucleaire dreiging.

Stad Ieper engageert zich reeds ruim 15 jaar binnen het netwerk Mayors for Peace. Als Lead City voor België riep Ieper dit jaar opnieuw alle Belgische leden van Mayors for Peace op om stil te staan bij de gruwel van toen en solidariteit te tonen met de slachtoffers van de bombardementen door het hijsen van de Mayors for Peace vlag op een zichtbare plek in de stad/gemeente.

Ruim 100 Belgische steden en gemeenten antwoordden inmiddels dat ze de vlag op 6 augustus om 8.15 uur zullen hijsen en deze op 9 augustus om 11.02 uur zullen strijken, exact de twee tijdstippen waarop twee bommen twee steden vernielden en haast meteen ruim 200.000 slachtoffers maakten. 

De ceremonie in Ieper vond dit jaar omwille van de werkzaamheden plaats in de binnenstad ter hoogte van het grasveldje bij de Ieperse bibliotheek. Tijdens deze ceremonie werd ook de nieuwe Vredespaal onthuld. 

De oorspronkelijke paal die omwille van de werkzaamheden in de binnenstad en op het Vandenpeereboomplein is weggenomen, was duidelijk aan vervanging toe. Ze werd zo’n 30 jaar geleden door de Japanse kunstenares Mié Thabé aan de stad geschonken in haar streven naar universele Vrede. De nieuwe Vredespaal zal tot het einde van de werkzaamheden in de binnenstad opgesteld worden op deze plek en zo visibiliteit geven aan het streven naar Vrede door Stad Ieper.