Herdenking 100 jaar Slag bij Passendale

26 mei 2017
Naast het grote event op zondag 30 juli is ook de generale repetitie op de Grote Markt op zaterdag 29 juli, gratis en vrij toegankelijk voor iedereen.   
 
Menenpoort: speciale Last Post
Aan de vooravond van de 100-jarige herdenking van de Derde Slag zal de dagelijkse Last Post plaatsvinden. Daar zullen nakomelingen van enkele gesneuvelden aanwezig zijn van wie de naam in de Menenpoort gegrift is, naast speciaal uitgenodigde gasten. De Menenpoort zelf zal niet toegankelijk zijn voor het publiek maar de plechtigheid kan live gevolgd worden vanop een groot scherm op de Grote Markt. 
 
Grote Markt: groot multimedia evenement
Rond 21.40 uur start op de Grote markt een multimedia herdenkingsevenement. Het gaat om een unieke evocatie die het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de Ieperboog vertelt, met bijzondere aandacht voor De Derde Slag om Ieper. De historische Lakenhalle doet dienst als centraal “doek”.  Het klank- en lichtspel gebruikt origineel archiefmateriaal, zoals foto's, kunstwerken, film- en audiomateriaal maar ook op maat gemaakte animatie. Zoals de projectie van gesprekken met veteranen, soldaten die zelf in Passendale gevochten hebben. Er zijn liveoptredens van Britse militaire bands, koren, solomuzikanten en acteurs.  Het hoogtepunt is de projectie op de Lakenhalle waarbij de vernietigde Lakenhalle van 100 jaar terug wordt geënsceneerd. 
 
Praktisch (voorlopige informatie)
Tijdens het evenement zal de Grote Markt volledig afgesloten worden. Je zal er via drie toegangen vrij op mogen. Tickets zijn niet nodig. Dit geldt zowel voor 29 (generale repetitie) als voor 30 juli, vanaf 17 uur. 
 
Tijdslijn voor 30 juli (Let wel: de tijdstippen kunnen nog wijzigen)
15 uur - de Grote Markt wordt afgesloten om de evenementen voor te bereiden
17 uur - de Grote Markt wordt weer opengesteld voor het publiek
20 uur - de ceremonie aan de Menenpoort wordt geprojecteerd op groot scherm op de Grote Markt (het publiek heeft geen toegang tot de Menenpoort)
21.40 uur - begin van het evenement op de Grote Markt
23 uur - einde van het evenement