Jan Yperman ziekenhuis en 11 andere West-Vlaamse ziekenhuizen voeren samen campagne tegen de griep

10 november 2021

 

12 West-Vlaamse ziekenhuizen slaan de handen in elkaar om zoveel mogelijk van hun medewerkers te overtuigen zich dit najaar te laten vaccineren tegen de griep. Daarvoor brengen ze met 'Vaccin voor Anja' een unieke West-Vlaamse song met bijhorende videoclip uit. 

Momenteel is het ook extra aangewezen om je als gewone burger ook te laten vaccineren tegen de griep. Zo is er minder kans dat je moet worden opgenomen. 

 
Anja
 

Het gaat om een initiatief van de verpleegkundige ziekenhuishygiënisten van de ziekenhuizen. Dat zijn verpleegkundigen die zich inzetten om infectiebronnen in ziekenhuizen tot een minimum te beperken, om zo ziekenhuisinfecties te voorkomen. Zo introduceren en bewaken ze hygiënische procedures (bijvoorbeeld correcte handhygiëne) en geven ze opleiding en duiding aan hun ziekenhuiscollega's.

Geen natuurlijke weerstand
Vanuit het West-Vlaams platform van de ziekenhuishygiënisten, dat vier keer per jaar samenkomt, kwam het idee om dit jaar samen te werken rond de griepvaccinatie, onder de noemer 'Altegoaere tegen de griep'. Waarom dat nodig is? “Onder andere door de maatregelen tegen COVID-19 zijn er vorig jaar wereldwijd amper griepgevallen geweest", zeggen de ziekenhuishygiënisten. "Dat betekent dat we dit jaar weinig of geen natuurlijke weerstand hebben opgebouwd tegen de griep. Bovendien zullen er dit seizoen minder COVID-maatregelen zijn en nemen onze sociale contacten weer toe. We verwachten dat het risico op transmissie van het griepvirus deze winter daardoor weer zal stijgen." Komt daarbij dat sommigen mogelijk wat tekenen van 'vaccinatie-moeheid' beginnen te vertonen, na de COVID-vaccinatie.

Redenen te over om alles op alles te zetten om zoveel mogelijk ziekenhuismedewerkers te overtuigen zich ook dit jaar te laten vaccineren tegen de griep. "Op die manier kunnen onze medewerkers er mee voor zorgen dat ze het virus zelf niet overdragen naar de patiënten en andere kwetsbare personen in hun omgeving."

Opnames in alle ziekenhuizen
Elk ziekenhuis gebruikt z'n eigen kanalen om mensen te informeren over het belang van de griepvaccinatie en daarnaast verspreiden de ziekenhuizen ook samen de ludieke videoclip van 'Vaccin voor Anja', op de melodie van 'Te min voor Anja' van Spring. "Van Studio 100 kregen we toestemming om de melodie te gebruiken, en de Zwevegemse band StatieHeld zong onze song in. Voor de videoclip werden opnames gemaakt in alle 12 deelnemende ziekenhuizen."

Die 12 ziekenhuizen zijn: BZIO, AZ Damiaan, AZ Groeninge, Jan Yperman Ziekenhuis, Koningin Elisabeth Instituut (KEI), OLV van Lourdes, Sint-Andriesziekenhuis, AZ Sint-Jan, Sint-Jozefskliniek, AZ Sint-Lucas, AZ West en AZ Zeno.