Forfaitaire btw-regeling voor kleinhandel wordt afgeschaft

26 oktober 2021


Als startende ondernemer zal je vanaf 1 januari 2022 niet meer kunnen kiezen voor de forfaitaire btw-regeling. Wie voor die datum al gebruik maakte van dit systeem, kan dit wel blijven doen tot 1 januari 2028.

Wat is de forfaitaire btw-regeling?
Met deze regeling wordt de btw niet berekend op basis van je echte inkomsten, maar op basis van een forfait. In de horeca bijvoorbeeld betekent dit dat je btw niet wordt berekend op het aantal verkochte pintjes maar wel op basis van hoeveel pintjes je uit een vat kan tappen. Of hoeveel hoorntjes een ijsventer kan vullen met één liter ijs.

Enkel eenmanszaken in bepaalde sectoren zoals caféhouders, kappers, bepaalde kleinhandelaars … komen in aanmerking. Bovendien moet je minstens 75 % van je omzet halen uit verkoop zonder factuur aan particulieren en de jaaromzet is beperkt tot maximaal 750.000 euro.

Het voordeel van deze regeling is dat je minder boekhoudkundige en administratieve verplichtingen hebt. Anderzijds heb je door die beperkte boekhouding zelf ook een minder goed zicht op ‘hoe goed de zaken gaan’.

Waarom afgeschaft?
Het nieuw wetboek economisch recht bepaalt dat elke zelfstandige een boekhouding moet voeren. Bovendien is de forfaitaire btw-regeling fraudegevoelig en vaak voer voor discussie. Want het ene bolletje ijs is het andere niet dus sommige ijsventers verkopen minder hoorntjes dan de btw-administratie inschat. Tenslotte maken steeds minder ondernemers gebruik van deze regeling. Naar schatting zouden slechts een 6000-tal handelaars nog werken met de forfaitaire btw-regeling.

Overgangsperiode
Werk je nog met deze regeling? Dan kan dit nog tot 1 januari 2028.

  • Start je dit kwartaal nog als ondernemer met de forfaitaire btw-regeling? Ook dan kan je hier nog tot 2028 gebruik van maken.
  • Vanaf 1 januari 2022 zal het niet meer mogelijk zijn om voor deze btw-regeling te kiezen.

Contactinformatie