Stadsarchief Ieper duikt in het toneelverleden van de stad met de expo 'Op de planken'

21 november 2022

Wat hebben Alpha en Omega, Frutten en Crescendo met elkaar gemeen? Ze maken deel uit van het bijna zes eeuwen oude Ieperse toneelverleden. Met de expo ‘Op de planken’ zet het Stadsarchief de magische wereld van lokale theatergezelschappen in de spotlights.

De tentoonstelling 'Op de planken

Voor deze tentoonstelling duikt het Stadsarchief diep in haar eigen collectie. Een mooie verzameling foto’s, affiches, programmaboekjes en andere archiefstukken getuigen over de rijke geschiedenis en het maatschappelijke belang van talrijke Ieperse toneelgezelschappen.

In deze expo maak je kennis met genderkwesties op de planken, de belangrijkste theaterzalen in de regio, openluchtspektakels, toneel in oorlogstijden, de vele prijskampen en wedstrijden, het enthousiasme voor het schooltoneel, de immens populaire revues en de vaak belangrijke muziekomkadering. De expo toont naast een reeks bijzondere archiefstukken vooral heel wat herkenbare foto’s. Pure nostalgie voor wie eraan deelnam, maar ook voor anderen een trip down memory lane.

GEZOCHT: Oude toneelfoto’s

Heb jij nog oude toneelfoto’s en wil je ze bewaren voor de toekomst? Kom dan langs op vrijdag 9 of zaterdag 10 december tussen 9 uur en 12 uur in het Stadsarchief (Weverijstraat 7, naast de bibliotheek). Vrijwilligers scannen de foto’s in en geven ze indien mogelijk meteen terug mee naar huis. De beelden verschijnen daarna op de regionale erfgoedbank.

Een schat aan historische informatie

Bij de expo hoort ook een catalogus met daarin een schat aan historische informatie, unieke foto’s en archiefstukken. Voor slechts 2 euro te koop in het Ieperse Stadsarchief of bij een bezoek aan de tentoonstelling in Het Perron.

Praktische info

‘Op de planken’ is gratis te bezoeken van 21 november tot en met 23 december 2022.
Open op weekdagen van 9.30 tot 18.00 uur en op zaterdag van 13.30 tot 18.00 uur in Cultuurcentrum Het Perron.

Alle info: archief.ieper.be/opdeplanken